A tésztát általában főételnek szoktuk készíteni, mi is szeretjük (főleg a gyerekek :-D) a milánói makarónit, bármilyen vegán pörkölttel (szója, borsó, bab, lencse stb.) egytál- vagy rakott ételként elkészítve. Most egy hidegen fogyasztható verziót hoztam nektek.
Hozzávalók:
1 csomag teljesőrlésű /vagy durum/ tészta (nálunk most fusilli)
10 szem apróra vágott aszalt paradicsom és az olaj, amiben van
1 csomag marinált tofu
2 marék kesudió (vagy más olajos mag)
friss bazsalikom, rukkola, lilahagyma
tetszés szerint: növényi majonéz és tejföl, bab/lencse/borsó/csicseriborsó
Elkészítés:
A tésztát a hagyományos módon kifőzzük, leszűrjük. Egy tálba téve hozzáadjuk az aszalt paradicsom finom, fűszeres olaját, így nem fog összeragadni. A tofut, lilahagymát, aszalt paradicsomot, friss bazsalikomot felvágjuk, és a tésztához keverjük. Beleszórunk felaprított (vagy egészben hagyott, ahogy tetszik), enyhén megpirított kesudiót, de finom pl. finom napraforgómaggal, dióval, fenyőmaggal, tökmaggal is. Hozzáadjuk a rukkolát; összekeverjük. Tetszés szerint adhatunk hozzá kukoricát, borsót, konzerv csicserit, babot, lencsét, de dúsíthatjuk majonézzel, tejföllel is.