Hozzávalók:
4 db gömbcukkini
1 bögre barna rizs
2 ek. olaj
30 dkg gomba
1 bögre pirított dió, darálva
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só, vegeta, majoranna, kakukkfű – ill. tetszés szerint bármi
Elkészítés:
A cukkiniket megmossuk, és kibelezzük. A belsejéből készíthetünk a későbbiekben (a magok eltávolítását követően) fasírtot. A rizst olaj nélküli edényben megpirítjuk, majd felengedjük vízzel, vegetával, sóval ízesítjük és ekkor adunk hozzá 1 kanál olajat. Félpuhára főzzük, majd egy paplanba téve megvárjuk, amíg megpuhul. Egy másik edényben olaj és víz keverékén megpároljuk a meghámozott és felkockázott hagymát. Ehhez hozzáadjuk a gondosan megmosott és nagyon apróra vágott gombákat. Sózzuk, így levet fog engedni. Lefedve készre főzzük. A fűszereket a vége előtt kb. 10 perccel adjuk hozzá. Amikor elkészült, belekeverjük a rizst és még fűszerezzük, ha szükséges. Ekkor adjuk hozzá a pirított, darált diót. Beletöltjük a cukkinikbe a tölteléket és sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt összepirítjuk.