magdireceptek

Elindult a káposztasavanyítás…:)

Ma délután, amikor hazaérkeztünk, nekiláttunk eltenni egy zsák káposztát. 🙂 Még így is maradt főzeléknek, töltött káposztának és egyébnek. De 10 kg-ot eltettünk savanyodni is. A savanyú káposzta télen a legjobb és legolcsóbb C vitamin forrás, és ma azt olvastam, hogy olyan anyagot tartalmat, amely hő hatására C vitaminná alakul át, így nem baj, ha főzzük is (pl, milyen jó székely káposzta lesz belőle, ill. rizzsel, gombával, tofuval rakott sav. káposzta…:). Szabina receptje alapján jártunk el főképp, mivel eddig én káposztát még csak a sima befőzési eljárással tettem el télire, csalamádéként. Kedves ismerőseinktől kaptunk kölcsönbe savanyító hordót vagy kőedényt (nem tudom, mi a szakszerű neve), 10 kg káposzta fér el benne. Nagyon profi 🙂  
Jó alaposan kezet mostunk. A káposztát alaposan megtisztítottuk, ill. kivágtuk a hibás részeket, forró vízzel lemostuk, majd amikor a 10 kg összegyűlt, férjem nekiállt legyalulni.. Nem volt kis munka, de nagyon gyorsan végzett vele 🙂 (Nem hiába „gyúr”:) A káposztához kilónként 2,5 dkg sót kell adnunk, ezzel jól elkevertük mindig a lereszelt mennyiséget (az ahhoz tartozó sómennyiséggel), és az utolsó adagba tettünk répát is. Emellett babérlevél, borókabogyó került bele. Sajnos a köményt kihagytuk, ezt legközelebb…Férjem jól beledolgozta a káposztát az edénybe, majd felforralt és lehűtött vízzel meglocsoltuk, hogy az egész káposzta víz alá kerüljön. Nem töltöttük tele az edényt a „forrás” miatt, ami most vár a káposztára. Lefedtük, majd a záró „kalapot” is körbevettük vízzel (ilyen az edényünk: kis árok van a fedél mellett). És várjuk, hogy készen legyen. De aki hordóban vagy kis adagban, befőttes üvegben savanyít, az is ugyanígy járhat el, csak akkor az össz tömeg negyedének megfelelő súlyt kell a lereszelt, besózott káposztára tenni, és légmentesen le kell zárni. Úgy gyorsabban készen lesz 🙂 4-5 nap után már élvezhető 🙂 Mi most min.2 hetet várunk…
Szép új hetet mindenkinek! 🙂 

Ezeket olvastad már?

Lecsó, újragondolva

Tavaly nyáron nagyon sok lecsót tettünk el télire, házilag termelt hagymából és paprikából, üstben készítve, és tartósítószermentesen remekül elállnak. Viszont...

Vegán hajdinafasírt

Nagyon finom, amikor épp nem önmagában, kenyérrel és salátával ettük, akkor itthon készített tortillába tettük grillezett tofuval és cukkinivel, paradicsommal. ...