Ma örülök, hogy újabb vegán sütire volt időm, két mosás és dolgozatjavítás + könyvszerkesztés között. 🙂
Nemrég kaptunk még tavalyi héjas diót, ezt ma megpucoltam, és mivel az idő is hűvösebb, megfelelőnek láttam a pillanatot, hogy diós aprósütemény készüljön, finom, friss meggyel: a tél és a tavasz találkozása. 🙂
Hozzávalók – 36 darabhoz:
40 dkg liszt -fele-fele arányban a finomliszt és a teljes kiőrlésű liszt,
15 dkg pálmavaj,
10 dkg cukor,
1 csomag foszfátmentes sütőpor,
víz.
—
35 dkg darált dió,
4 ek.kukoricaliszt,
víz,
barnacukor,
vanília,
mazsola,
citromhéj,
kukoricatej
1/2 kg meggy.
A tészta alapanyagait összegyúrom, majd kinyújtom, köröket szaggatok belőle, és muffin formába teszem őket, aljat és falat is készítve a süteménynek. 150 fokon kb. 25 perc alatt kisütöm őket. (Én 3 adagban sütöttem, mert 12-es a muffin formám.)
Miközben sül, elkészítjük a tölteléket: a diót megdaráljuk, összekeverjük a kukoricaliszttel, annyi vízzel, amennyit felvesz, cukorral, vaníliával, citromhéjjal, mazsolával ízesítjük. És összefőzzük. Amikor megkeményedik (krémessé válik), és a liszt is megfőtt, lekapcsoljuk. A meggyet kimagvaljuk, a kisült sütemények aljára is teszünk, erre jön a diós krém, majd ismét meggy. Nagyon finom 🙂