magdireceptek

Búzahús pörkölt

Vasárnap ismét készítettem búzahúst, amely fehérjében gazdag, igen értékes húspótló. Most változtattam a recepten, méghozzá késhegynyi szódabikarbónát tettem a masszához + tovább főztem, majd egy egész éjszakát pácoltam. Zseniálisan omlós és finom lett. 

Először a búzahús elkészítése:

Hozzávalók:

25 dkg szejtánpor
2 dl langyos víz
2 ek. zöldfűszeres fűszersó
3-4 tk. fokhagymapor
1 késhegynyi szódabikarbóna
2 ek. darált lenmag

Elkészítés:

A szejtánport egy tálba szórjuk, ízesítjük, ill. hozzáadjuk a fűszersót. Majd fokozatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, és 10 perc alatt kidolgozzuk a nyers búzahúst. Hagyjuk 10-15 percet pihenni. Közben felteszünk vizet forrni, és amikor forr, beletesszük a nyers búzahús-gombócot. 15 percig főzzük, majd kiszedjük, 1-2 cm-es darabokra felszeleteljük, és ismét visszatesszük a lobogó vízbe. Ismét 15-20 percig főzzük, majd kiszedjük őket, és egy szitán egyesével kinyomkodjuk belőlük a vizet. Kihűtjük, ez idő alatt elkészítjük a pácot. 
Hozzávalók a páchoz:
3 ek. szójaszósz 
2 ek. majoranna (lehet más, tetszőleges fűszer)
1 ek. bazsalikom (lehet más, tetszőleges fűszer)
2 ek. mustár (ecet nélküli) 
Elkészítés: 
Mindezt összekeverjük és a kihűlt búzahús-szeleteket beleforgatjuk, és egy éjszakára bepácolva hűtőbe tesszük. Ez a pác több napig is eláll a hűtőben, így többször felhasználhatjuk a búzahúst. Hamburgerbe is tehetjük, brassóit készíthetünk vele, rakhatjuk rakott, töltött ételekbe, akár húsdarálón ledarálva.
Hozzávalók a búzahús pörkölthöz:
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tk. egész kömény
só-ízlés szerint
kb. 3 tk. pirospaprika
1/2 l víz 
2 ek. mustár (ecet nélküli)
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, és olaj+víz keverékén megpároljuk. Fűszerezzük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a mustárt, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a kockákra vágott búzahúst és 10-15 perc alatt összefőzzük.
TIPP: tehetünk bele gabonakolbászt is.

Ezeket olvastad már?

Zabpehely láz ellen

Utánaolvastunk, hogy a zabpehely is remek lázcsillapító, így ma reggel zabpehelykását főztem. És finom eper került bele, mivel férjem minden...

Sárgarépa-csicseriborsó fasírt

Ma petrezselymes újkrumplit készítettem rántott brokkolival, cukkinivel, salátával. De Fanni mostanában nem szereti a rántottakat (vagyis ha belegondolok, soha nem...

Mogyoró-öntetes saláta

Hozzávalók: 50 dkg káposzta 2 nagyobb sárgarépa 2 marék földimogyoró 1 fej lilahagyma Az öntethez: A mogyoróöntethez: 5 dkg sós mogyoróvaj (krémes,...