Vasárnap ismét készítettem búzahúst, amely fehérjében gazdag, igen értékes húspótló. Most változtattam a recepten, méghozzá késhegynyi szódabikarbónát tettem a masszához + tovább főztem, majd egy egész éjszakát pácoltam. Zseniálisan omlós és finom lett.
Először a búzahús elkészítése:
Hozzávalók:
25 dkg szejtánpor
2 dl langyos víz
2 ek. zöldfűszeres fűszersó
3-4 tk. fokhagymapor
1 késhegynyi szódabikarbóna
2 ek. darált lenmag
Elkészítés:
A szejtánport egy tálba szórjuk, ízesítjük, ill. hozzáadjuk a fűszersót. Majd fokozatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, és 10 perc alatt kidolgozzuk a nyers búzahúst. Hagyjuk 10-15 percet pihenni. Közben felteszünk vizet forrni, és amikor forr, beletesszük a nyers búzahús-gombócot. 15 percig főzzük, majd kiszedjük, 1-2 cm-es darabokra felszeleteljük, és ismét visszatesszük a lobogó vízbe. Ismét 15-20 percig főzzük, majd kiszedjük őket, és egy szitán egyesével kinyomkodjuk belőlük a vizet. Kihűtjük, ez idő alatt elkészítjük a pácot.
Hozzávalók a páchoz:
3 ek. 100%extra szűz olívaolaj
3 ek. szójaszósz
2 ek. majoranna (lehet más, tetszőleges fűszer)
1 ek. bazsalikom (lehet más, tetszőleges fűszer)
2 ek. mustár (ecet nélküli)
Elkészítés:
Mindezt összekeverjük és a kihűlt búzahús-szeleteket beleforgatjuk, és egy éjszakára bepácolva hűtőbe tesszük. Ez a pác több napig is eláll a hűtőben, így többször felhasználhatjuk a búzahúst. Hamburgerbe is tehetjük, brassóit készíthetünk vele, rakhatjuk rakott, töltött ételekbe, akár húsdarálón ledarálva.
Hozzávalók a búzahús pörkölthöz:
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tk. egész kömény
só-ízlés szerint
kb. 3 tk. pirospaprika
3 ek. 100%extra szűz olívaolaj
1/2 l víz
2 ek. mustár (ecet nélküli)
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, és olaj+víz keverékén megpároljuk. Fűszerezzük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a mustárt, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a kockákra vágott búzahúst és 10-15 perc alatt összefőzzük.
TIPP: tehetünk bele gabonakolbászt is.