Tegnap kaptunk egy nagy zacskó friss spenótlevelet. Nem szerettem volna most ismét mártást készíteni, így gyorsan kifőztem egy tésztát és összeraktam. Finom lett 🙂
Hozzávalók:
1 kg spenót
25 dkg durum penne tészta
2-3 ek. 100% extra szűz olívaolaj
só, borspótló – ízlés szerint
5-6 gerezd fokhagyma
só, vegamix – ízlés szerint
1/2 füstölt tofu
2-3 ek. liszt
natúr kukoricatej – amennyit felvesz
—
1/2 csésze napraforgómag
1/2 citrom leve
3-4 gerezd fokhagyma
2 ek. sörélesztőpehely
só – ízlés szerint
víz – amennyit felvesz
Elkészítés:
Kicsit macerás, de gyorsan készen van és finom 🙂
A spenótot kevés sózott natúr kukoricatejjel és 1 ek. olajjal megfőzzük. Közben egy zsiradék nélküli tepsiben a lisztet megpirítjuk. Majd -keverés közben – felöntjük kb. 2 dl növényi tejjel, és beleöntjük a megfőtt spenótba. Ekkor adjuk hozzá a megpucolt, de egész fokhagymagerezdeket is. Egy botmixerrel krémesre zúzzuk. (Így nem kell a rántást sem szűrővel öntögetnünk stb.) A tésztát kifőzzük. A tofut kockákra vágjuk és egy olajjal kikent tepsiben vegamix-szel megszórva összepirítjuk. Majd egy tálban összekeverjük a krémes spenótot, a tofut és a tésztát, még igény szerint sózzuk, ill. borspótlózzuk. Majd egy tepsit kiolajozunk, és ebbe beleöntjük.
Elkészítjük a napraforgótejfölt: a napraforgómagot megpirítjuk, majd ha van kelyhes turmixunk, abba teszünk bele mindent és összeturmixoljuk. Ha nincsen, akkor előbb mákdarálón daráljuk le a megpirított magot, és utána botmixer segítségével dolgozzuk homogén állapotúra. Az a lényeg, hogy annyi vizet adjunk hozzá, hogy krémes legyen, ne folyékony. A sörélesztőpelyhet a végén adjuk hozzá. Ezt öntsük rá a tepsiben lévő spenótos tésztára és egyenletes oszlassuk el rajta. Szezámmaggal szórjuk meg és süssük ki, 180 fokon, kb. 30 perc alatt.
Természetesen „hagyományos” módon, tejföllel és sajttal is elkészíthető. Biztosan úgy is finom. 🙂