magdireceptek

A „4 K”: Kovásszal készített korpás kalács

Ma este többen nálunk alszanak, és ezért (is) holnapra ünnepi reggeli készült 🙂

A kalács hozzávalói: 

1 kg rétesliszt,
búzakorpa,
10 dkg-nyi olaj (igen, mérlegen kimérve),
8 dl víz,
3 dkg élesztő,
méz,
kis cukor,
mazsola, meggy, dió.

Elkészítése
Kovászt készítettem 1 dl langyos tejbe 3 ek. réteslisztet, ill. kis mézet téve, és ebben futtattam fel az élesztőt. 
A búzakorpás lisztbe beleöntöttem a vizet, majd a kovászt, cukrot és elkezdtem dagasztani. Lassan az olajat is hozzáöntöttem, majd (kora reggel) férjem dagasztotta tovább a kalácsot, mert rájöttem, hogy 20 perc minőségi dagasztás nekem túl sok lenne, neki pedig kitűnő a teherbírása.. 🙂
Ezt követően 1 órát meleg helyen (kandalló fölött) kelt a tészta, majd 3 fonatot készítettünk, mindegyik tetejére rést vágtunk, és az egyik résbe dió, a másikba meggy, a harmadikba mazsola került, majd a réseket behúztuk, és a 3 „hurkát” megfontuk, tepsibe tettük, mivel van házi tojásunk, megkentem sárgájával  (ez olajjal kenéssel pótolható),  diót szórtam rá,  és a legkisebb lángon még 20 percig kelesztettük, a sütőben is. Ekkor kapcsoltam fel a sütőt, és 20-30 perc alatt kisült, és az alapos, férfi dagasztás meghozta eredményét: olyan magasra jött fel, hogy a tepsi fenti grillezőjébe beleakadt a kalács teteje…lejjebb kellett tenni a sütőrácsot…ezentúl olyankor sütök kalácsot, ha férjem itthon van, és tud segíteni 🙂 

Ezeket olvastad már?

Céklalevél saláta

Régen töltöttem fel salátareceptet, így most ezt a hiányt pótolom egy nem mindennapi salátával. Ezt még Vácon tanultam, egyik kedves...

Tepsiben sült pikáns csicseri és karfiol

Nagyon finom csemege – akár magában is, de egy hozzá kifőzött ízesített, pikáns rizzsel, bulgurral, vagy pl. paradicsomszószos tésztára téve...