Hozzávalók:
15 dkg szójagranulátum
2 db sárgarépa reszelve
1 dl forró víz
3-4 ek. szójaszósz
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
pirospaprika, fűszerkömény, vegeta – ízlés szerint
3 tojás helyettesítésére: 3 ek. darált lenmag, 3 ek. vízben elkeverve
4 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés:
Ez egy Zé-féle recept, egy kicsit bővítve és vegánosítva. A szójagranulátumot egy tálba öntjük, meglocsoljuk a forró vízzel és szójaszósszal, majd alaposan összekeverjük. Ha a víz nem lenne elég, nyugodtan adhatunk még hozzá, a lényeg, hogy kellően szaftos legyen, de ne legyen túl tocsogós. Kb. 15 percet állni hagyjuk szójás alapot, majd összekeverjük a reszelt sárgarépávalm, pirospaprikával, a finomra vágott hagymával és belereszelt fokhagymával, hozzászórjuk a felaprított petrezselymet, hozzákeverjük a vízzel kikevert lenmagőrleményt (ez fogja összetartani), ízesítjük sóval, vegetával, majd alaposan összekeverjük. Az állagát a zsemlemorzsa hozzáadásával alakíthatjuk, ha kevés lenne, tehettek még hozzá. A masszát félretesszük, és állni hagyjuk 10-15 percig. Közben megformázzuk a fasírtokat, és sütőpapírral borított tepsin, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.