Extra finom, máskor dupla adagot készítek. Nagyon egyszerű is, és áradásul gyorsan készen is volt.
Hozzávalók:
A tésztához -érdemes dupla adagot készíteni, mert ez egy kis jénaiba fért bele:
1 és 1/4 csésze liszt (fele finomliszt, fele teljes kiőrlésű liszt)
4 ek. víz
1/3 csésze olaj
1 ek. méz
A krémhez:
15 dkg köles
víz
1/2 natúr tofu
6-8 ek. nyírfacukor
2-3 ek. Alpro szójajoghurt
1 citrom héja
1 rúd vanília
Elkészítés:
A tésztához a liszteket összekeverjük. Az olajba beleöntjük a vizet, összekeverjük és a liszthez, nyírfacukorhoz öntjük. 1-2 perc alatt alaposan összegyúrjuk. Ha szükséges, lisztezzük, vagy vízzel hígítjuk, a lényeg, hogy kicsit morzsalékos lesz ugyan, de nyújtható is a tésztánk. Egy közepes tepsibe belenyújtjuk (én kézzel dolgoztam bele, mert nem ment a nyújtás:). Közepes lángon, kb. 20-30 perc alatt- közben figyeljük! -kisütjük. Ez idő alatt elkészítjük a „tölteléket”: a kölest háromszoros, enyhén sózott vízben megfőzzük, majd beletesszük a citromhéjat, a vaníliát, nyírfacukrot. Belekockázzuk a tofut, és mindezt nagyon alaposan összebotmixerezzük. Még kóstolgassuk, és addig ízesítsük, amíg saját szánk íze szerinti nem lesz.
A tésztára, miután kihűlt, rákenünk egy réteg feketeribizli lekvárt, és erre halmozzuk és „lapítjuk” a tölteléket. Megvárjuk, amíg vágható lesz és tálaljuk. Készíthetjük bármilyen más gyümölcslekvárral is.