Van még egy kiló tavalyi mákunk, és mivel nagyon kívántam is, tegnap este abból készítettem süteményt. Nagyon finom lett, igazán örülök, hogy így sikerült, mert azért a pitét valljuk be, vajjal, tojással és finomliszttel könnyebben el tudjuk képzelni, mint olajjal és tönköly liszttel. De finom omlós, puha lett.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg tönkölyliszt
1 tk. Arm@Hammer szódabikarbóna (v. hagyományos szódabikarbóna)
1 ek. foszfátmentes sütőpor
1 dl extra szűz olívaolaj
10 dkg nyírfacukor
kb. 1-2 dl víz
3/4 kg mák
10 dkg nyírfacukor
2 marék jumbo mazsola
1citrom héja
1 vanília
kb.2-3 dl vaníliás szójatej
2 ek.búzadara
4 ek. csipkebogyólekvár (v. valamilyen házi pikáns lekvár)
Elkészítés:
A liszteket és a nyírfacukrot összeöntjük, hozzáadjuk a szódát és a sütőport. Kimérjük az olajat, beleöntjük. Majd annyi vízzel hígítjuk, hogy rugalmas pitetésztát kapjunk. Félretesszük, kissé pihenni, eközben elkészítjük a tölteléket: a mákot megdaráljuk, a jumbo mazsolákat felvágjuk (mostanában ezt használunk: rendkívül finom és zamatos mazsolafajta, csak úgy magában is élvezetes csemege) és beletesszük. Kikeverjük forró vízzel a vaníliás tejport, és beleöntjük. Vaníliával, lekvárral, nyírfacukorral ízesítjük. Majd búzadarát adunk hozzá és addig főzzük, amíg a mák be nem sűrűsödik.
Egy olajozott, lisztezett tepsibe belesimítjuk a tészta felét, erre rákenjük a mákos tölteléket, majd befedjük a tészta másik felével. Vízzel hígított csipkelekvárral (v. barackkal) kenjük meg, ez szép színt ad neki (tojássárga helyett), és még csillogó is lesz 🙂 Közepes lángon, kb. 30 perc alatt kisütjük. A tetejét kávédarálón őrölt nyírfacukorral szórtuk meg.