Itt a december és az első, Facebook-on megígért recept is: a hókifli. Egyszerűen, gyorsan elkészül, mi szeretjük szilvalekvárral, de mákkal és dióval töltve is.
Hozzávalók:
40 dkg liszt (ebből lehet 15 dkg teljes kiőrlésű liszt)
25 dkg növényi margarin
2 dl Dr. Oetker növényi tejföl
1 bio citrom héja
3 csomag eritrites vagy nyírfacukros vaníliás „cukor”
1 csipet só
—
Töltelékhez:
20 dkg mák + kb.1,5 dl növényi tej
20 dkg dió + kb.1,5 dl növényi tej
citromhéj, eritrit/nyírfacukor – ízlés szerint
szilvalekvár
—
Forgatáshoz:
15 dkg vaníliás nyírfacukor vagy eritrites nyírfacukor – porcukorrá darálva
Elkészítés:
Nagyobb tálban összekeverjük a lisztet és a sót, majd összegyúrjuk a szobahőmérsékletű növényi margarinnal, végül hozzáadjuk a növényi tejfölt és a citromhéjat is. Addig gyúrjuk, amíg fényes, puha cipó nem lesz a tésztából. Amennyiben ragad, adjunk hozzá egy kis lisztet. Hűtőbe téve, letakarva pihentessük néhány órát, vagy én előző este be szoktam gyúrni és másnap pár pillanat alatt el is készül. A tölteléket így készítjük: a megdarált diót/mákot meglocsoljuk a felforralt növényi tejjel és ízlés szerint ízesítjük. Arra ügyeljünk, hogy jó kemény legyen a töltelék.
A pihentetett cipót gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, és üvegpohárral vagy óriás pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tésztákra kanalazunk a töltelékből, félbe hajtjuk és kifliket formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. negyed óráig sütjük, de nézzük folyamatosan, mert könnyen megég.
A kisült kifliket még melegen – előzetesen kávédarálón előkészített vaníliás nyírfacukros porcukorba forgatjuk, majd ha kihűltek, ismét megforgatjuk benne.