Hozzávalók:
30 dkg tönkölybúza liszt (lehet 15-15 dkg tönkölybúza/teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt)
12 dkg barna cukor/nyírfacukor/gyümölcscukor
2 ek. foszfátmentes sütőpor
2,5 dl olaj
2,5 dl növényi tej
½ citrom leve
10-15 dkg áfonya
Elkészítés:
A muffinhoz a száraz hozzávalókat, tehát a liszte(ke)t, sütőport, cukrot keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá az olajat, a növényi tejet, és a citromlevet. Keverjük össze a tésztát, majd tegyük bele az áfonyát (vagy más gyümölölcsöt), és az így kapott tésztát töltsük bele muffin formákba. Előmelegített sütőbe tolva 170 C fokon, 35-40 perc alatt süssük össze, de egy tűpróbával ellenőrizhetjük a tésztát.
Opcionálisan tehetünk bele reszelt citromhéjat, vagy darabolt csokit, apróra vágott diót, mandulát stb.