magdireceptek

Tahinis padlizsánkrém

Azaz Baba ganoush, közkedvelt líbiai pástétom, nagyon zamatos, érdemes kipróbálni, hiszen így a megszokott lecsós padlizsánpástétom, vagy majonézes-füstölt padlizsános pástétom  mellett új ízű pástétomot kóstolhatunk meg.

Hozzávalók:

1 nagyobb padlizsán
2-3 ek. olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3tk. római kömény
1 csipet barna nádcukor
6 ek. tahini (10 dkg szezámmag, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. himalaya só, 2-3 ek. olívaolaj, kb. 0,5 dl víz, 2 tk. citromlé)
1 nagy marék menta vagy petrezselyem, vagy korianderzöld
1 tk. citromlé

Elkészítés:

A padlizsánt félbevágjuk és olajjal kikent tepsiben meggrillezzük, vagy sütjük. A hagymát felaprítjuk és 1 ek. víz és ugyanannyi olaj keverékén megpároljuk. hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és a tepsiből kivett, és héjából egy kanál segítségével kikapart padlizsánt. Citromlével, cukorral, római köménnyel és a megadott zöldfűszerek egyikével ízesítjük, majd hozzáadjuk az előzetesen elkészített tahinit. Amennyiben szükséges, utóízesítjük. 
A tahinit így tudjuk elkészíteni: a szezámmagot zsiradék nélküli edényben vagy serpenyőben megpirítjuk, majd kávédarálón alaposan összeőröljük. Hozzáadjuk az olajat, a víz felét, a fokhagymát, sót és a citromlevet. Egy botmixer segítségével alaposan összedaráljuk. A maradék vizet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg krémes állagú nem lesz. 
TIPP: A tahini nagyon finom édesen is, ez esetben fokhagymát és sót ne tegyünk bele, hanem 2 ek. mézzel ízesítsük. 

Ezeket olvastad már?

„Csokis” gabonagolyó házilag

Punkaa adta az ötletet, gyorsan ki is kellett próbálnom.  Hozzávalók: 3/4 csésze finomliszt1/4 csésze karobpor1/2 csésze darált kesudió / dió2...

Cukkinis, padlizsános „pizza-melegszendvics”

Ma délben cukkinis-padlizsános -fokhagymás paradicsomszósszal elkészített tésztát ettünk. Kevesebb tésztát főztem, így kimaradt egy adag szósz. Vacsorára nem sült ki...

Vegán majonézes kínai kel saláta

Finom saláta, bármikorra 🙂Hozzávalók: 1 fej kínai kelpritaminpaprikák (különböző színűek)1 lilahagyma tofumajonézhez:1 metélőhgyamás tofu1ek. sörélesztőpehely1/2 citrom leve1 ek. mustársó1 ek....