Tegnap este nem kenyeret sütöttem, hanem sós kalácsot. Hogy legyen valami változatosság a kenyér-kifli-zsemle vonalon is.
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
20 dkg finomliszt
0,75 dl 100%extra szűz olívaolaj
2,5 dl víz
2,5 dkg élesztő
2 tk. méz
2 tk. só
1/2 pritaminpaprikás tofu
1 marék Crunchy Toppings (helyette használható 1 marék fekete olívabogyó)
—
2 ek. 100% extra szűz olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 tk. só
1 marék szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés langyos-mézes tejben felfuttatjuk. Közben a liszteket, sót, olajat és vizet összekeverjük. Az élesztőt alaposan beledolgozzuk, bedagasztjuk a tésztát. 1 órát pihentetjük. Ez idő alatt megfőzünk másnapra :-), ill. összevágjuk apró kockákra a tofut. Az olívaolajat összekeverjük egy külön tálban áttört fokhagymával, és sóval. Majd a tésztába beledolgozzuk a vega bacon-szerűséget (Crunchy Toppings) vagy az olajbogyókat és az apróra vágott tofut. Három részre osztjuk a tésztát, mindhárom részt három „kígyóvá” nyújtjuk, majd összefonjuk. Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük, és megkenjük a fokhagymás-sós olívaolajjal, megszórjuk szezámmaggal. 20 percet letakarva állni hagyjuk. A sütő legkisebb lángján (nálam 50 fok) 30 percig még kelesztjük, majd 150 fokra kapcsolva 20-30 perc alatt kisütjük.