Eliftől lestem a receptet. Először a receptes könyvbe készítettem, és ott úgy megízlett, hogy hazajőve ismét megsütöttem. Megint nagyon jól sikerült, így arra gyanakszom, hogy a recept tökéletes 🙂
Hozzávalók:
1 kg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű, fele finomliszt),
só,
2,5 dkg élesztő,
kis méz,
4 dl víz,
1/2 dl olaj,
sok-sok szezámmag
Elkészítés:
Mézes vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd összekeverjük a liszteket, sót, hozzáadjuk az élesztőt. Amíg kel (nálam kb.1-1,5 óra), addig megfőzzük az ebédet, ill. megpirítjuk a szezámmagot.
Ezután jön a formázás: kinyújtom a tésztát, csíkokat formálok, megszórom szezámmal, majd megcsavarom őket (két végüknél), és utána összeillesztem a két végét, még kevés csavarás közepette 🙂 (Nem tudom, mennyire érthető:). Az igazán profik még megkenik pekmezzel (én szőlő híján most csak mézes vízzel kentem), és ezt követően is megforgattam a szezámmagban. Majd kisütöttem. Gyorsan elfogyott 🙂