magdireceptek

Rizi-bizi, vegán bundában sült ropogós zabszelettel

Itt a tavasz, így most már tényleg ideje kiüríteni a mélyhűtőnket, hogy lassan majd az idei friss zöldségeket, gyümölcsöket betermelhessük. Találtam a mélyhűtő alján még egy kis borsót, így rizi-bizi készült,  hagyományos módon (dupla vízben, kis olajjal és sóval kifőztem a rizst, az utolsó harmadban tettem bele a borsót).
A ropogós zabszelet készítése: 
Kifőztem (még tegnap este) a zabpelyhet (víz, zabpehely aránya: 1:1), és rengeteg fokhagymát nyomtam bele és „csirke curry”-t (Görögországból kaptuk férjem nagynénjétől ezt a fűszert, és nagyon jól megy a sültekhez), vegamix-et, sót, lenmagpelyhet. Majd amikor kifőtt, egy tálcára terítettem, és megvártam, amíg összeáll, megszikkad (ill. elég lett volna azt megvárni, de helyette én még egy éjszakát is vártam, hogy reggel csak ki kelljen sütni). Ekkor kiszaggattam, és a vegán panírba forgatva kisütöttem (természetesen olajjal kikent tepsiben). 
A vegán bunda így készült: durumlisztbe kevertem egy kis búzakorpát, ill. sót, lenmagpelyhet és annyi vizet, hogy jó sűrű massza legyen belőle, amibe bele lehet forgatni a kiszaggatott zabszeleteket. Fokhagyma került ebbe is. A morzsába tettem lenmagot. Először a lisztes masszába, majd a morzsába forgattam a szeleteket. 
Mivel sok kelbimbónk van, 5 perc alatt pároltam egy keveset, majd kis olivaolajat és szerecsendiót öntöttem/szórtam rá. Remek köret volt, én rizs helyett ezt ettem. 🙂  

Ezeket olvastad már?

Növényi vagdalt

Hozzávalók: 12,5 dkg lencse 10 dkg dió /mandula /pisztácia / kesudió stb. 1 fej vöröshagyma 1 szál sárgarépa ½ kezeletlen...

Tavaszi trikolor lasagne

Tegnapról maradt spenót, ill. vettem durum lasagne tésztát, hihetetlenül olcsón (190 Ft/fél kg). Így nem volt kérdés, mit főzök tegnap...