Igazán finom csemege a kánikulában.
Hozzávalók:
A tésztához:
kb. 1,2 kg krumpli
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
30 dkg finomliszt
10 dkg zabpehelyliszt
1 ek. Vajahit
1 ek. lenmagpehely
1 ek. víz
Sárgabarack
Morzsa
Mandulaszeletek
kardamom
nyírfacukor
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, majd kihűtjük, meghámozzuk és összetörjük. A liszteket és a vajahitet hozzákeverjük. A lenmagpelyhez vízbe áztatjuk, és ezt is hozzákeverjük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és kis kockákra vágjuk. Megtöltjük negyedbe vágott barackokkal. Gombócokat formálunk, melyeket forrásban levő vízbe dobunk és kifőzzük (kb. 8 perc alatt). A morzsát és a mandulát olaj nélküli serpenyőben megpirítjuk. A gombócokat ebbe forgatjuk bele.
A vajahit tojáspótlópor, a Vegetár Kft-nél szerezhető be.