magdireceptek

Mandula-besameles spenótos lasagne

Gyerekek nagy kedvence -mint minden más tésztaétel 😉 -, a lasagne is, amelyet többször paradicsomos raguval készítek, de van, amikor padlizsán, lencse is kerül bele és van, amikor a spenót (kertünkben most sok spenót érik a fólia alatt). Vegán besamellel készül és tojás nélküli durum tésztával.

Hozzávalók- a mandulabesamelhez:

2-3 ek. kókuszolaj

3-4 ek. barna rizsiszt

3-4 dl házi mandulatej (30-40 gramm natúr, előzetesen 1 napra beáztatott mandula, csipet só, kb. fél liter víz)

1-2 teáskanál kurkuma por,

só, fokhagymapor vagy néhány gerezd fokhagyma szétnyomkodva

opcionálisan: frissen reszelt szerecsendió, 3 púpos tk. sörélesztőpehely

1 csomag durum, tojás nélküli lasagne tészta

1/2 kg spenót

1 ek. olaj

só, fokhagyma (ízlés szerint)

2 dl növényi főzőtejszín

Elkészítés:

A mandulát előző nap beáztatjuk. Másnap így könnyen leszedhetjük a mandulák barna héját. Leszűrve alaposan eldolgozzuk (összeturmixoljuk) a forrásban lévő vízzel és sóval, amennyiben darabos marad, átszűrhetjük. Ezután nekilátunk a besamel elkészítésének: a kókuszolajat egy edényben megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a barnarizslisztet és apránként a mandulatejjel besűrítjük. Kurkumával színezzük, szerecsendióval, sörélesztőpehellyel, sóval ízesítjük.

A spenótot hagyományos módon készítjük el: olajon megpirítjuk a lisztet, majd rátesszük a spenótot (mirelitet vagy alaposan megmosott frisset), felöntjük egy kis tejszínnel, ízesítjük sóval, fokhagymával és a végén turmixoljuk (a lasagne-ban jól mutat, ha „rusztikus”.

Ezután már csak a rétegezés van hátra: olajjal kikent tepsi aljára teszünk a spenótból, majd a nyers tésztákat ráigazítjuk, ismét spenót, majd besamel, tészta, spenót, besamel: addig rétegezünk, amíg el nem fogynak az alapanyagok. 180 fokon kb. 30 perc alatt összesütjük.

Ezeket olvastad már?

Szezámos rántott tofukockák

Mai nap kedves barátaink vannak nálunk, nekik (is) készült  petrezselymes krumpli, fokhagymás uborkasaláta és  szezámos bundában sült tofukockák, amihez babonéz...

Székelykáposzta búzahússal

Tegnap este a házi savanyítású káposztából szerettem volna készíteni valamit, legkézenfekvőbb a székelykáposzta volt, nagyon régen ettünk, ill. gyorsan elkészül,...

Zabos répafasírt

Ezt a fasírtot is érdemes kipróbálni! Mi most babfőzelék mellé fogyasztottuk. Hozzávalók:30 dkg sárgarépa 2 kisebb fehérrépa 10 dkg zabpehely1  kis...