Reggeli csemege 🙂
Hozzávalók:
40 dkg hajdina
3 l növényi tej
1 citrom héja
vaníliapor v. vaníliás cukor
kb. 10 dkg xilit
1 csipet himalaya só
—
10 dkg mák
1-2 ek. kókuszzsír
szilvalekvár +szilvaszirup
Elkészítés:
A hajdina ilyen jellegű megfőzését Nagy Zsuzsától tanultam. Vele írtuk a négy vegán szakácskönyvet.
A3 liter növényi tejet egy csipet sóva felforraljuk, majd a felével leforrázzuk a hajdinát, és lefedve hagyjuk állni 10 percig. Utána leszűrjük, és a maradék forrásban lévő tejbe öntjük. Addig főzzük, amíg a szemek teljesen kinyílnak és a tej is elfő. Ekkor adjuk hozzá a citromhéjat és a vaníliát. Közben daráljuk meg a mákot és a cukrot, keverjük össze. Adjuk hozzá a hajdinához. Kevés kókuszzsírral vagy olajjal kenjünk ki egy tepsit, majd simítsuk bele a hajdinát. Kenjük meg szilvalekvárral és locsoljunk rá szilva szirupot. 180 fokon kb. 20 perc alatt süssük készre.