Kb. dupla adag kukoricatejben megfőztem a kölest. A kókuszt, karobport és a mézet, ill. szeletelt körtét a végén adtam hozzá. Dióval, körtelekvárral fogyasztottuk.
A köles élettani hatásairól:
A köles nagyon egészséges gabona, rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.
Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.