magdireceptek

Kardamomos-karobos csigák

Ma gabonakávé és szőlő kíséretében ezt reggeliztük. Tulajdonképp tegnap este sütöttem kenyeret ugyanebből a tésztából, ill. virslis rudakat és ilyen csigákat is (férjemnek elindult az egyetem, és tegnap + ma volt konzultációs napja, ilyenkor egész nap a suliban van, ezért készítek nem csak szendvicseket, hanem különböző péksüteményeket is neki.

Hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl víz
0,75 dl 100% extra szűz olívaolaj 
1 csipet só
3-4 ek. nyírfacukor 
1/2 citrom héja

6 ek. 100% extra szűz olívaolaj 
2 ek. karob
1 tk. kardamom
1 marék összevágott jumbo mazsola
3 ek. nyírfacukor

Elkészítés:

Nagyon egyszerű az elkészítése. Az élesztőt felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóját összekeverjük és bedagasztjuk. Letakarva 1 órán át kelesztjük. Majd egy lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. 0,5 cm vastagságúra), és 5 cm széles sorokat vágunk. Minden sort megkenünk olajjal, majd megszórjuk (jó alaposan) az előre összekevert karob-kardamom-nyírfacukor-mazsola keverékével.  Feltekerjük, olajozott, lisztezett tepsibe tesszük és sütőbe rakva 10 percig 50 fokon kelesztjük, majd  25-30 perc alatt 150 fokon kisütjük. Mindez variálható, vaníliapudingos, kókuszos vagy akár pizzás töltelékkel is.

Ezeket olvastad már?

Alma-metamorfózis: töltött alma

vega_pokemontrainer4000

Mostanában igyekszem minél inkább kiiktatni a cukrot az ételeinkből. Szinte mindig mézet használok helyette. Ez is mézes csemege lett. Most...

Mentás vöröslencse krémleves

vega_pokemontrainer4000

Hozzávalók: 270 g vöröslencse 1 leveskocka 1 nagy fej vöröshagyma 3-4 ek. olaj 1 ek. liszt 2 ek. menta 1...

Padlizsánkrém

Magdi

Nagyon szeretjük a padlizsánt, akár raguban, akár rántva, fokhagymával összesütve, vagy fasírtként feldolgozva, rakott ételekbe téve. De pástétomként is nagy...