Lassan ugyan, de megérkezik a tavasz, nálunk a fóliában bújik elő a sok finomság: retek, saláta, spenót, hagyma, fokhagyma. A zöldturmixot már a spenót és saláta zsenge hajtásaiból készítem. És hamarosan elérkezik a húsvét ünnepe is, amikor előszeretettel fogyasztunk az ételeink mellé tormát. Ez a zöldség sajnos ritkán tartozik a kedvelt élelmiszereink közé, pedig igazán megérdemelné, hogy ne csak ilyenkor, hanem egész évben fogyasszuk, hiszen értékes hazai alapanyag, nincsen ökológiai lábnyoma, és az őszi betakarítástól tavaszig frissen eltartható, télálló növény. Egyszerű hűtéssel képes megőrizni minden genetikai jó tulajdonságát: magas a nátrium-, kalcium-, magnézium- és C-vitamin tartalma, valamint egészségjavító hatásairól is közismert. Remek gyógyír gyomorbajokra, segíti az emésztést és meghozza az étvágyat; baktérium- és vírusölő hatása is igen magas.
Rossz beidegződés tehát, hogy reszelt tormát leginkább csupán húsvét idején szokás fogyasztani. A torma mind az őszi, téli és tavaszi vitaminszegény hónapokban is különösen jó szolgálatot tehet szervezetünknek. A mi kis családunkban talán mindezekért (és azért, mert nagyon szeretjük) egész évben van a hűtőnkben üveges torma.
Az elmúlt hónapokban találkoztam először egy környékbeli, debreceni zöldségesnél a Heit tormával. Nagyon tetszett, hogy igen széles a választékuk és a tormáik nagy része vegánként is fogyasztható, hiszen nincsen benne majonéz. Emellett a Hajdúságban, Létavértesen élő és vállalkozó fiatal, néprajz-tanár Heit házaspár kézműves termékként saját kezűleg dolgozzák fel a családi birtokon termelt növényeket. Ezen felül permetszert, gyomrítót és műtrágyát sem használnak.
A reszelt tormát hagyományos családi recept alapján készítik el, és kifejlesztettek egy cukormentes termékcsaládot is, amelyben semmilyen tartósítószert nem használnak, illetve cukor helyettesítőt sem. Nem véletlen tehát, hogy 2017-ben Magyar Konyha Termelői Díjat kaptak.
A széles választékban elkészített tormáik, cukor-és mindenmentes tormáik mellett zöldségkrémeket is készítenek, amelyeknek nem csak neveik ötletesek és egyediek, hanem ízük is igazán finom. Kenyérre kenve és ételekbe téve is nagyon finom. Nagy részüket vegánok is fogyaszthatják.
Tormából az alábbi ízeket találjátok náluk: almás, céklás, fokhagymás, mustármagos, chilis, tárkonyos, mézes és medvehagymás.
A mindenmentes tormák pedig az alábbiak: natúr, almás, céklás, fokhagymás, mustármagos, chilis, mézes. Az én nagy kedvencem a cukormentes céklás torma: annyira harmonikus az édeskés cékla a tormával.
A pikáns zöldségkrémjeik torma alapúak, de nagyszerűen párosították a zöldségekkel; pl. zellerrel, paradicsommal, tárkonnyal, oregano-val, répával. Nagyon ötletes a névadásuk, pl. Csipike (csípős tormás-chilis krém) vagy Szájkarotte (répás-mézes tormakrém), Bestzeller (zelleres tormakrém), Francia csók (tárkonyos tormakrém), Öreganyó (oregano-s tormakrém) és Öregapó (mustáros tormakrém). A csomagolás is megnyerte a tetszésemet: igényes, egyedi, szép.
Tehát ha igazán finom tormát szeretnétek, keressétek fel honlapjukat, webshopon is tudtok rendelni, vagy megnézhetitek, a közeletekben valahol kaphatóak-e ezek a finomságok.
Lóri és Szilvi igazán vevőközpontú, nyitott emberek, akik büszkék arra, hogy a magyar torma hazájában élhetnek és ebben a különleges környezetben merítenek inspirációt a minőségi termékeik elkészítéséhez. Őszinte kommunikációval és nyitottságukkal hamar megnyerik a fogyasztóikat, hiszen számunkra minden kapcsolat értékes és személyes.
Az általuk készített és forgalmazott Heit Torma nem csak termékeket kínál, hanem életstílust és értékeket is. Céljuk, hogy az általuk kínált termékek ne csak a vevő asztalát, hanem az életét is gazdagítsa. Tegyetek próbát ti is.