Igazán zamatos, fehérjében és tápanyagokban gazdag, laktató egytálétel- pásztorpite receptet hoztam.
Hozzávalók:
20 dkg csiperkegomba
1 konzerv lencse
2 közepes sárgarépa
1 nagy fej hagyma
2 ek. sűrített paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
rozmaring, kakukkfű, vegeta, babérlevél, só -ízlés szerint
2 ek. olaj
—
1 kg burgonya
4 ek. növényi margarin
2 ek. vegaföl
4 ek. sörélesztőpehely
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, és felkockázást követően sós vízben puhára főzzük. Ez idő alatt elkészítjük a ragut: a hagymát, fokhagymát megpucolást követően felkockázzuk, és az olaj és ugyanannyi víz keverékén megpároljuk. Ekkor hozzáadjuk az alaposan megtisztított és apró kockákra vágott gombát és a meghámozott, lereszelt sárgarépát; sózzuk, fűszerezzük. Megvárjuk, hogy a gomba a só hatására (fedő alatt) levet engedjen, ekkor hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és puhulásig főzzük. Ekkor adjuk hozzá a lecsöpögtetett lencsét, még utólagosan is fűszerezzük, sózzuk és az egészet összefőzzük. Eközben a krumpli levét leöntjük és a növényi margarin, vegaföl és sörélesztő hozzáadásával krémes pürét készítünk belőle. Egy hőálló edényt vagy tepsit kiolajozunk, az aljába belesimítjuk a ragut, ráhelyezzük a krumplipürét és 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.