magdireceptek

Hajdinával-bulgurral töltött őszi paprika

Nagyon finom és különleges főételt hoztam, amelynek a pikánsságát a nem mindennapi hajdina és a bulgur adja meg. Ritkán hallunk ezekről a gabonákról, még kevésbé fogyasztjuk, pedig pl. a hajdina tisztítja és erősíti a beleket, zsírszegény, sok benne a B, E vitamin, fehérjetartalma igen magas. A bulgurról már itt írtam. 


Hozzávalók:

30 dkg gomba (pl csiperke)
10 dkg dió
10 dkg sütőtök
5 dkg hajdina
10 dkg bulgur
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 ek. sörélesztőpehely
2 ek. lenmagpehely
2-3 ek. olívaolaj 
kb. 10 tv. paprika
4 tk. borsikafű
2-3 tk. rozmaring
1 csokor petrezselyem
só – ízlés szerint

Elkészítés:

A gombát alaposan megmossuk, és felkockázzuk. A hagymákat is felkockázzuk és  1 ek. olaj és víz keverékén megpároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a fűszereket, és nem rakunk alá vizet, hanem megvárjuk, amíg levet enged a gomba. Fedő alatt megfőzzük, a meghámozott és lereszelt sütőtököt, megdarált diót az utolsó 10 percben adjuk hozzá. Eközben külön-külön kifőzzük a hajdinát és a bulgurt is: a bulgurt 4 dl vízben, a hajdinát pedig háromszoros mennyiségű sós vízben. Amikor megfőtt a két gabona, egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a megpárolódott gombát, sütőtököt, és diót, a fokhagymát, ízlés szerint még fűszerezzük, ill. belekeverjük a megdarált lenmagot is, amely tojás helyett összefogja, ill. a sörélesztőpelyhet, amely hihetetlenül finom ízt kölcsönöz majd a paprikának, nem beszélve a B-vitaminról, amit tartalmaz! :-). Ezzel a töltelékkel töltjük meg a megmosott, csumájuktól megfosztott paprikákat, majd olajjal kikent tepsibe téve és kevés olajjal meg is locsolva 170 fokon, 30 perc alatt megsütjük,  időközben egyszer forgatjuk. 

Ezeket olvastad már?

Tavaszi receptpályázat

Míg a téli recept pályázatainak feldolgozását végezzük, illetve vasárnaptól elkezdtük lefőzni a szakácskönyvbe bekerülő ételeket, máris kiírtuk a tavaszi pályázatunkat...