Emlékeztek A főzés gyerekjáték gyemekszakácskönyvre? Ez az egyik nagy kedvencem belőle:
Hozzávalók:
20 dkg lencse
2 nagyobb sárgarépa
1 közepes fehérrépa
¼ zeller
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 babérlevél
3-4tk. só
3ek. napraforgó olaj
1 ek. pirospaprika
—
5 dkg füstölt gabonakolbász
Így készítsd el:A lencsét 2-3 órára áztasd be, majd szűrd le. Egy lábasba tedd bele a lencsét, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sózd meg, ízesítsd babérlevéllel, és főzd, kb. 30 percig. Ez alatt egy másik lábasban készítsd el a leves másik felét: a zöldségeket. A hagymát vágd apróra és 2 ek. olaj és ugyanannyi víz keverékén párold meg. Közben hámozd meg a répákat, és a zellert, és vágd nagyon apró kockákra. A megpárolódott hagymára helyezd rá a zöldségeket, ízesítsd sóval, fokhagymával, színesítsd pirospaprikával. Amikor a zöldségek majdnem puhák, öntsd hozzá a levével együtt a megfőtt lencsét, morzsold bele a gabonakolbászt. Közben egy másik lábasban készíts 1 ek. olaj és 2 ek. liszt segítségével rántást, ezt szűrővel szűrd a levesben és forrald össze a levessel. Ha szükséges, sózd még meg. A legvégén add hozzá a felaprított petrezselymet.
A gabonakolbász gabonákból készített vegetáriánus kolbász. Kiváló levesek ízesítésére, vagy rakott ételekbe is. Önmagában, kenyérre téve is finom. Bioboltokban kapható.