Könnyű és finyári ebéd.
Hozzávalók:
Ajvárhoz:
1 kg vegyes színű paprika (benne „kötelezően: 2-2 piros kaliforniai és kápia is)
2 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb paradicsom
1 ek. extra szűz olívaolaj
–
1 padlizsán
2-3 ek. fokhagymagranulátum
3-4 ek. 100% extra szűz olívaolaj
–
30 dkg durum penne tészta
–
Magtejfölhöz:
1/2 marék napraforgómag
1/2 marék héj nélküli mandula
1/2 citromlé
2 gerezd fokhagyma
2 ek. sörélesztőpehely
víz – amennyit felvesz ahhoz, hogy krémes állagú legyen
só, vegamix – ízlés szerint
Elkészítés:
A durumtésztát kifőzzük. A padlizsánt alaposan megmossuk és felkockázzuk. Nem kell meghámozni, a héjában van az igazi ereje 🙂 (Mi nagyon szeretjük a padlizsánhéj ízt :-). Egy tepsit kiolajozunk, és beletesszük a felkockázott padlizsánokat és megszórjuk fokhagymagranulátummal. Alaposan összepirítjuk.
Az ajvárt elkészítjük: A paprikákat is felvágjuk és kevés olajjal kikent tepsiben megpirítjuk. Majd egy tálba tesszük és összebotmixerezzük. Kevés vízen megpároljuk az apró kockákra vágott hagymát és paradicsomot, majd ráhelyezzük a megpirult paprikákból készített szószt.
A magtejfölhoz a magokat kávédarálón megdaráljuk, majd egy magas falú edénybe téve hozzáadva a vizet, fokhagymát, sörélesztőpelyhet, vegamixet, citromlevet. Alaposan összebotmixerezzük.
Egy tálban összekeverjük az ajvárt, a padlizsánt, a tésztát.
Egy kiolajozott tepsibe öntjük. Majd meglocsoljuk a magtejföllel, meghintjük magokkal és kisütjük.