A tegnapi és mai ebédünk ez az olaszos tésztaétel. Egy baja van: nagyon eteti magát. 🙂
Hozzávalók:
25 dkg Rédei bio tönköly, háromszínű orsótészta
2 közepes cukkini
2 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
6 dl paradicsompüré
3-4 tk. só -ízlés szerint
2 tk. nyírfacukor – ízlés szerint
5-6 tk. bazsalikom – ízlés szerint
fekete olívabogyó (elhagyható)
4 ek. 100% extra szűz olívaolaj
—
4 dl növényi tejszín (pl Sojade növényi tejszín)
1 ek. kukoricakeményítő
2 ek. sörélesztőpehely
—
szezámmag – díszítésnek
Elkészítés:
A tésztát kifőzzük. A hagymát apróra vágjuk és olaj+ víz keverékén megpároljuk. A cukkinit megmossuk és a héjával együtt lereszeljük és rátesszük a hagymás alapra. Sózzuk, ill. bazsalikommal megszórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát is. Puhulásig főzzük (max. 10 perc), ekkor adjuk hozzá a paradicsompürét. Összekeverjük, szükség esetén még sózzuk, ill. nyírafcukorral is ízesítjük. Majd összekeverjük a kifőtt, leszűrt tésztával. Egy másik tálban összekeverjük a növényi tejszínt a kukoricakeményítővel, sörélesztőpehellyel, megsózzuk. Egy jénait vagy tepsit kiolajozunk, belehalmozzuk a szószos tésztát, majd ráöntjük a tetejére a tejszínes szószt, megszórjuk szezámmaggal, olívabogyóval és 170-180 fokon kb. 30 perc alatt összesütjük.