magdireceptek

Vegán gombás-zöldséges vadas

Gyermekkorom kedvenc étele…most is nagyon-nagyon szeretem. Valaki zsemlegombóccal eszi, mi azt annyira nem szeretjük, így tönköly vagy durum tésztával szoktuk fogyasztani. 
Hozzávalók:
6-8 sárgarépa
2 fehérrépa
1/2 kisebb zeller
5 nagyobb fej gomba
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
kb. 1 dl víz 
só – ízlés szerint
vegamix – ízlés szerint
2 ek. mustár
kis citromlé – ízlés szerint
kis nyírfacukor  – ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát meghámozzuk és apróra vágjuk. Olaj és ugyanannyi víz keverékén megpároljuk. Eközben a gombákat alaposan megmossuk és felkockázzuk. A hagymás alapra ezt rátesszük és fedő alatt hagyjuk, hogy a gomba levet engedjen, párolódjon. A sárgarépát, fehérrépát, zellert meghámozzuk és lereszeljük. Ezt is hozzáadjuk a gombához, ízesítjük babérlevéllel, vegamix-szel, sóval, fokhagymával.  Roppanósra pároljuk, ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. Eközben kikeverjük a növényi tejszínt, a lisztet és a mustárt, és mindezt ráöntjük a megpárolódott zöldségekre. Kevés citromlével, nyírfacukorral is még ízesítjük, ill. igény szerint adunk hozzá még sót vagy ételízesítőt. Összefőzzük és a kifőtt tésztára locsolva melegen tálaljuk.
TIPP: gomba helyett nagyon finom pl. zöldborsóval vagy szejtánnal, tofuval is.
TIPP 2: Össze is turmixolhatjuk, úgy is szokás fogyasztani, de nekünk így valahogy szimpatikusabb 🙂 

Ezeket olvastad már?

Trikolor bagett

Ez a bagett teljes mértékben Nagy Zsuzsa receptje, aki a szakácskönyvekben volt szerző-és szerkesztőtársam. Mivel mára éppen aktuális, felteszem a...

Zöldbabos kapros palócleves

Hozzávalók:kb. fél kiló zöldbab,2 sárgarépa,1 fehérrépa,zeller,2 krumpli,1 fej hagyma,3-4 gerezd fokhagyma,só,kapor,kömény. Feltesszük főni a zöldbabot és a többi zöldséget, kis...

Bulguros lencsesült

Hozzávalók: 50 dkg barna lencse25 dkg bulgur3 nagy fej vöröshagyma3-4 gerezd fokhagyma2 sárgarépa2 ek. paprikakrém1 csokor petrezselyemhimalaya só -ízlés szerintmajoranna,...