Fannus másik nagy kedvence a málna. Ez a recept Nagy Zsuzsától származik, ő tanította meg nekem elkészíteni ezt a finom kalácsot.
Hozzávalók:
1 evőkanál méz
2 dkg élesztő
3 dl kézmeleg mandulaital (növényi tej)
—
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg finomliszt
½ teáskanál só
1 dl extra szűz olívaolaj
2 bio citrom reszelt héja
1 nagyobb héjában főtt krumpli sajtreszelőn lereszelve
4 evőkanál méz
10 dkg gyümölcsccukor
Krém:
30 dkg málna
1/1 dl szójatejszín /rizshabkrém
6 evőkanál méz
2 evőkanál kukorica keményítő
Elkészítés:
Az elmorzsolt élesztőt a kézmeleg, mézes italban, 1 evőkanál mézzel és 1 evőkanál olajjal felfuttatjuk. A liszteket az olajjal, a sóval, az egészen apróra lereszelt főtt krumplival és a citromhéjjal elmorzsoljuk, majd decinként hozzáadjuk először a felfuttatott élesztőt, és ha a tészta még igényli annyi meleg tejet, hogy kemény, de rugalmas tésztát kapjunk. Kb. 15 percig dagasszuk. A végén 4 evőkanál mézzel még kenjük be az összeállt tésztát majd 1 óráig meleg helyen, letakarva vagy kelesztő tálban kelesszük, félidőben egyszer átgyúrva. Turmixoljuk össze a krém alapanyagait. Amikor a tésztánk megkelt, nyújtsuk ½ ujjnyi vastag 50 cm hosszú téglalap formára és kenjük el rajta egyenletesen a málnakrémet. Hosszában vágjuk 3 csíkra, melyeket a hosszabbik felüknél fogva tekerjünk fel. Az így keletkezett 3 rudat fonjuk össze és egy kiolajozott, kilisztezett őzgerinc formába rakjuk bele. Tegyük sütőbe és 150 fokra véve a hőmérsékletet süssük 30-40 percig (tűpróbával) a málnás kalácsot. Tálalhatjuk a fonott felével felfelé, ahogy a képen is látható, de az őzgerinces felével felfelé is.