Ez a recept is a heti főzőkörünkön került bemutatásra, legalábbis a mártogatós része.
Hozzávalók – a tortillához:
2,5 dl liszt – ebből 0,5 dl durumliszt,
0,5 dl zabpehelyliszt, 1,5 dl finomliszt
1 dl víz
2 tk. só
Hozzávalók a mártogatóshoz:
1 közepes krumpli
1 sárgarépa
1 kiskanál citromlé
1/2 csésze kesudió
1/2 ek. mustár
0,4 dl olivaolaj
1 kisebb gerezd fokhagyma
1-1,5 kiskanál füstölt pirospaprika
0,6 dl sörélesztőpehely
0,5 dl víz vagy a főzővízből
himalaya só
Elkészítés – tortilla:
Összekeverjük a tészta alapanyagait, rugalmas tésztát kapunk. Olajozzuk be a kezünket, és gyúrjuk át még egyszer a tésztát, majd egy folpack-ba csomagoljuk be és hagyjuk fél órát pihenni. Ezután szedjük 8 darabra és mindegyik darabot egy alaposan belisztezett gyúródeszkán folyamatosan a kezünket is lisztezve nagyon vékony körre kinyújtjuk, és száraz teflonos vagy kerámia palacsintasütőbe téve megsütjük, egyszer megfordítva mindkét oldalukat.
Elkészítés – mártogatós:
A krumplit és a sárgarépát megpucoljuk és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, turmixgépbe tesszük, összeturmixoljuk és a többi hozzávalót is beletéve újabb turmixolás majd kóstolás következik.
A mártogatós és a tortilla mellé együnk sok salátát is.