Gyerekek nagy kedvence -mint minden más tésztaétel 😉 -, a lasagne is, amelyet többször paradicsomos raguval készítek, de van, amikor padlizsán, lencse is kerül bele és van, amikor a spenót (kertünkben most sok spenót érik a fólia alatt). Vegán besamellel készül és tojás nélküli durum tésztával.
Hozzávalók- a mandulabesamelhez:
2-3 ek. kókuszolaj
3-4 ek. barna rizsiszt
3-4 dl házi mandulatej (30-40 gramm natúr, előzetesen 1 napra beáztatott mandula, csipet só, kb. fél liter víz)
1-2 teáskanál kurkuma por,
só, fokhagymapor vagy néhány gerezd fokhagyma szétnyomkodva
opcionálisan: frissen reszelt szerecsendió, 3 púpos tk. sörélesztőpehely
—
1 csomag durum, tojás nélküli lasagne tészta
1/2 kg spenót
1 ek. olaj
só, fokhagyma (ízlés szerint)
2 dl növényi főzőtejszín
Elkészítés:
A mandulát előző nap beáztatjuk. Másnap így könnyen leszedhetjük a mandulák barna héját. Leszűrve alaposan eldolgozzuk (összeturmixoljuk) a forrásban lévő vízzel és sóval, amennyiben darabos marad, átszűrhetjük. Ezután nekilátunk a besamel elkészítésének: a kókuszolajat egy edényben megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a barnarizslisztet és apránként a mandulatejjel besűrítjük. Kurkumával színezzük, szerecsendióval, sörélesztőpehellyel, sóval ízesítjük.
A spenótot hagyományos módon készítjük el: olajon megpirítjuk a lisztet, majd rátesszük a spenótot (mirelitet vagy alaposan megmosott frisset), felöntjük egy kis tejszínnel, ízesítjük sóval, fokhagymával és a végén turmixoljuk (a lasagne-ban jól mutat, ha „rusztikus”.
Ezután már csak a rétegezés van hátra: olajjal kikent tepsi aljára teszünk a spenótból, majd a nyers tésztákat ráigazítjuk, ismét spenót, majd besamel, tészta, spenót, besamel: addig rétegezünk, amíg el nem fogynak az alapanyagok. 180 fokon kb. 30 perc alatt összesütjük.