Szinte bármit tehetünk a vega pizzánk tetejére: bármilyen zöldség, grillezett zöldség, gomba, tofu, virsli, gabonakolbász, növényi felvágott kerülhet az alap pizzaszószra, a növényi sajt alá. Ezúttal a pizzatésztát csak pizzakrémmel kentem le, nem tettem rá egyéb feltétet és majdnem készre sütöttem, ekkor került rá növényi sajt is, majd, miután kivettem a sütőből, sült padlizsánszeletek, bazsalikomos pesto és friss, kockákra vágott paprika került még a tetejére.
Hozzávalók – a tésztához:
3 dl víz
3 ek. olívaolaj
50 dkg liszt (lehet bármilyen liszt, nekem most fehér tönköly, durum és zabliszt is került bele)
2,5 dkg élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
—
pizzaszósz
növényi sajt
A bazsalikomos pesto-hoz:
2 bögre friss bazsalikomlevél
fél bögre reszelt tofu
fél bögre extra szűz olívaolaj
3 teáskanál fenyőmag
1 gerezd fokhagyma
só
Elkészítés:
A kézmeleg vízbe beletesszük a cukrot, beleöntjük az olívaolajat, és belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson. A lisztet, sót egy tálba tesszük, beleöntjük a felfutott élesztőt és kb. 10 percen át összegyúrjuk, dagasztjuk. Ezután pihenni hagyjuk, kb. 30 percet. Eközben elkészítjük a szószt (nekem volt üveges házi pizzaszószom, egyébként paradicsomsűrítmény, fokhagyma, só, bazsalikom, reszelt répa nagyon finom szószt eredményez) és felvágjuk – hosszanti csíkokra – a padlizsánt. Olajjal megkent tepsibe tesszük, megkenjük olajjal, sózzuk és sütőben megsütjük.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd olajozott tepsibe tesszük, megkenjük a szósszal, és berakjuk sülni. Amikor majdnem elkészült, akkor szórjuk rá a növényi sajtot és még ezzel is összesütjük. A padlizsánt, bazsalikom pesto-t tálalás előtt tesszük rá, megszórjuk felkockázott friss zöldséggel, rukkolával. A pestóhoz a fenyőmagot megpirítjuk, összedaráljuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval.