magdireceptek

Pizza padlizsánnal és bazsalikom-pesto-val

Szinte bármit tehetünk a vega pizzánk tetejére: bármilyen zöldség, grillezett zöldség, gomba, tofu, virsli, gabonakolbász, növényi felvágott kerülhet az alap pizzaszószra, a növényi sajt alá. Ezúttal a pizzatésztát csak pizzakrémmel kentem le, nem tettem rá egyéb feltétet és majdnem készre sütöttem, ekkor került rá növényi sajt is, majd, miután kivettem a sütőből, sült padlizsánszeletek, bazsalikomos pesto és friss, kockákra vágott paprika került még a tetejére.

Hozzávalók – a tésztához:

3 dl víz

3 ek. olívaolaj

50 dkg liszt (lehet bármilyen liszt, nekem most fehér tönköly, durum és zabliszt is került bele)

2,5 dkg élesztő

1 tk. cukor

2 tk. só

pizzaszósz

növényi sajt


A bazsalikomos pesto-hoz:

2 bögre friss bazsalikomlevél

fél bögre reszelt tofu

fél bögre extra szűz olívaolaj

3 teáskanál fenyőmag

1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A kézmeleg vízbe beletesszük a cukrot, beleöntjük az olívaolajat, és belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson. A lisztet, sót egy tálba tesszük, beleöntjük a felfutott élesztőt és kb. 10 percen át összegyúrjuk, dagasztjuk. Ezután pihenni hagyjuk, kb. 30 percet. Eközben elkészítjük a szószt (nekem volt üveges házi pizzaszószom, egyébként paradicsomsűrítmény, fokhagyma, só, bazsalikom, reszelt répa nagyon finom szószt eredményez) és felvágjuk – hosszanti csíkokra – a padlizsánt. Olajjal megkent tepsibe tesszük, megkenjük olajjal, sózzuk és sütőben megsütjük.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd olajozott tepsibe tesszük, megkenjük a szósszal, és berakjuk sülni. Amikor majdnem elkészült, akkor szórjuk rá a növényi sajtot és még ezzel is összesütjük. A padlizsánt, bazsalikom pesto-t tálalás előtt tesszük rá, megszórjuk felkockázott friss zöldséggel, rukkolával. A pestóhoz a fenyőmagot megpirítjuk, összedaráljuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval.

Ezeket olvastad már?

Málnás kalács

Fannus másik nagy kedvence a málna. Ez a recept Nagy Zsuzsától származik, ő tanította meg nekem elkészíteni ezt a finom...