A muffin a leggyorsabb édesség (sütéssel együtt max. 30 perc), jól jön, ha hirtelen jelentkezik be valaki. És emellett finom is, és ha szépen feldíszítjük, jól is néz ki. Kicsit kerülget bennünket a nátha, ezért van itthon citrom, narancs (és a piacon 75 Ft-ért vett sérült szőlő:), így született meg ez a muffin recept.
Hozzávalók:
kb. 1 dl (fél bögre) olaj,
kb. 1 dl kukoricatej,
1 citrom héja és leve,
1 narancs leve (és aki szereti, annak a héja is),
3 dl (=1 bögre) rétesliszt (vagy finomliszt is jó),
3 dl zabpehelyliszt (=1 bögre) (ezt tartja össze a tojás helyett),
tetszés szerinti (nád)cukor,
1 sütőpor,
1tk. só.
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az olajat, kukoricatejet, (nád)cukrot elkeverjük, majd beletesszük a citrom héját és levét, a sütőporos lisztet. Jól elkeverjük, muffin formákat kiolajozunk, és 2/3-ig megtöltjük. Én a közepébe -mivel kaptunk jó sok aszalt szilvát- félbevágott aszalt szilvát is tettem, de valamilyen sütésálló lekvár is megfelelő. Kb. 20 percig, közepes lángon sütöttem. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni az első 10-15 percben, mert nem jön fel a sütemény.
Díszítés:
Kis kukoricatejben kukoricalisztet főztem, némi mézzel, vaníliával elkeverve. Ezt még meleg állapotában kentem rá a muffinra. Került rá citromfáról szedett citrom is, ill. frissen megtört dió. 🙂