A sejtelmes marokkói cékla, kicsit magyarosítva |
Mi mostanában a káposztát is káposztával esszük (amíg el nem fogy az ajándékba kapott adag:). A mai ebédünk (zöldséges rizs és -tepsiben, vegán bundával- rántott cukkini: erről korábban írtam:) mellé céklát készítettem, kicsit másképp: marokkói receptet magyarosítottam. Ott nagyon szeretik az olajon kicsit megpirított céklát. Ami nem rossz, de így még jobb:
2 közepes cékla,
kb. 1/2 kiló apróra vágott savanyú káposzta,
1 fej lilahagyma,
só, kömény,
kis olaj.
Hasábokra vágtam a céklát, a savanyú káposztát pedig kicsit kisebb darabokra. Sütőbe öntöttem egy kis olajat, majd beletettem a céklát, sót, köményt, és igyekeztem megpirítani, majd hozzátettem kb. 5-10 perc múlva a savanyú káposztát (kis lével) és a hagymát, együtt pirítottam őket. Múlt héten volt egy kedves vendégünk, aki nem szereti a céklát, de azt mondta (akkor is ezt készítettem rakott krumpli mellé:), hogy ez így nagyon finom volt. Valóban nem érződik sem a cékla, sem a savanyú káposzta, hanem valami fenséges harmadik íz :). Most, mivel régóta megkezdve állt egy kis tofunk, azt is pirítottam hozzá. Meg lehet szórni szezámmal is a végén, jól mutat rajta (lila-fehér:), csak nekünk nem volt éppen itthon. Persze, a cékla nyersen is nagyon finom. 🙂