magdireceptek

Sütőtökös bundában sült füstölt tofu indián-és barnarizses rizottóval és babonéz-tartárral

A mamától kapott terítőn….:)

Hangzatos, pedig milyen egyszerű 🙂 Ma végképp kb. 20 perc maradt a főzésre, de mivel vendéget várunk, nem lehetett csak egy főzeléket összedobni. Így született meg ez az ötlet.

A rizottó:

Kis vízben, köménnyel és sóval fűszerezve megpároltam az apróra vágott répát, borsót, és kaliforniai paprikát (ezek voltak a mélyhűtőben), a végén olajat tettem hozzá. Közben külön-külön vízben főztem az indiánrizst (ezt még régebben kaptuk, és nagyon szeretjük, ha találok elfogadható áron, fogok venni), és a barnarizst. Az elsőt nem kell sokáig főzni, az utóbbit kb. 40 percig, de nézzük, hogy puha-e már. (Én már előző este megfőztem, hogy végképp beleférjen a napomba:) Amikor a rizsek megfőttek, finoman összekevertem a puha, olajos zöldségekkel, és petrezselyemzölddel.
A barnarizs a legkönnyebben emészthető gabona. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Főbb élettani hatásai:


– jó hatással van fogyasztása keringési, emésztési bántalmak esetén

– kimerültség, fokozott stressz esetén,
– magas vérnyomás csökkentésére,
– hasmenés ellen, magas láz esetén,
– jótékony hatást gyakorol az egész bálcsatornára, nyugtatja és tisztítja,
– bőrbetegségeknél, hajhullás esetén is érdemes fogyasztani.,
– jótékonyan hat a vérzsír és vérkoleszterin szintre,
– segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést,
– méregtelenít, segíti a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből,
– az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol.
 Értékes B vitaminok vannak héjrétegében. Ezenkívül tartalmaz fehérjét, rostot, cinket, folsavat, E- és B vitamint, kalciumot.

A sütőtökös bundában sült füstölt tofu:


Kb. 2 hónapja kaptunk két jó nagy sütőtököt. azóta krémlevesbe, salátába, krumplipürébe, sütibe is rakom, de még mindig van belőle. Mivel a végét járja, eszembe jutott, hogy panírozáshoz tojás helyett fogom használni, hiszen összeturmixolva hasonló színű és állagú lesz, mint a tojás. Hát, így is tettem. Botmixerrel összezúztam, egy kis vízzel, sóval dúsítva. A tofut felvágtam, vízbe tettem, hogy „bírja a lisztet”, majd teljes kiőrlésű lisztbe forgattam, utána jött a sütőtökös rész, majd morzsa. Sajnos szezámmagot még mindig nem kaptam, így azt nem tudtam a morzsába tenni.

A cékla-sütőtöksalátához csak a céklát és sütőtököt lereszeltem, lilahagymát tettem hozzá, és citromlevet, sót, köménymagot, olivaolajat. Majd öntöttem rá a titokzatos babonézből 🙂 (A fotón nem ez a saláta szerepel, ott csak céklasaláta van.)

A babonézről és az abból készült salátáról később, sajnos már nincs idő befotózni, ill. a receptet leírni. 

Szép hétvégét kívánok mindenkinek! 🙂

Ezeket olvastad már?

Vegán karobos piskóta alma-birsalmadzsemmel

Egy újabb vegán piskótarecept, az egyik legjobb.:-) Hozzávalók: 1 bögre teljes kiőrlésű liszt1 bögre finomliszt2 bögre növényi tej 1 citrom héja4...

Babos szupergyors tagliatelle

Minden héten több alkalommal is kerül tésztás étel az asztalunkra. Kisfiúnk nagy tészta-rajongó. Próbálom tartalmasan elkészíteni. Ez most durum, tojás...

Spenótos-tofus-aszalt paradicsomos kiflik

A Tante Fanny cég jóvoltából kaptunk ingyenes termékmintákat. Szeretjük a termékeiket, pl. nekik van teljes őrlésű rétestésztájuk is, így megörültünk...