magdireceptek

Elindult a káposztasavanyítás…:)

Ma délután, amikor hazaérkeztünk, nekiláttunk eltenni egy zsák káposztát. 🙂 Még így is maradt főzeléknek, töltött káposztának és egyébnek. De 10 kg-ot eltettünk savanyodni is. A savanyú káposzta télen a legjobb és legolcsóbb C vitamin forrás, és ma azt olvastam, hogy olyan anyagot tartalmat, amely hő hatására C vitaminná alakul át, így nem baj, ha főzzük is (pl, milyen jó székely káposzta lesz belőle, ill. rizzsel, gombával, tofuval rakott sav. káposzta…:). Szabina receptje alapján jártunk el főképp, mivel eddig én káposztát még csak a sima befőzési eljárással tettem el télire, csalamádéként. Kedves ismerőseinktől kaptunk kölcsönbe savanyító hordót vagy kőedényt (nem tudom, mi a szakszerű neve), 10 kg káposzta fér el benne. Nagyon profi 🙂  
Jó alaposan kezet mostunk. A káposztát alaposan megtisztítottuk, ill. kivágtuk a hibás részeket, forró vízzel lemostuk, majd amikor a 10 kg összegyűlt, férjem nekiállt legyalulni.. Nem volt kis munka, de nagyon gyorsan végzett vele 🙂 (Nem hiába „gyúr”:) A káposztához kilónként 2,5 dkg sót kell adnunk, ezzel jól elkevertük mindig a lereszelt mennyiséget (az ahhoz tartozó sómennyiséggel), és az utolsó adagba tettünk répát is. Emellett babérlevél, borókabogyó került bele. Sajnos a köményt kihagytuk, ezt legközelebb…Férjem jól beledolgozta a káposztát az edénybe, majd felforralt és lehűtött vízzel meglocsoltuk, hogy az egész káposzta víz alá kerüljön. Nem töltöttük tele az edényt a „forrás” miatt, ami most vár a káposztára. Lefedtük, majd a záró „kalapot” is körbevettük vízzel (ilyen az edényünk: kis árok van a fedél mellett). És várjuk, hogy készen legyen. De aki hordóban vagy kis adagban, befőttes üvegben savanyít, az is ugyanígy járhat el, csak akkor az össz tömeg negyedének megfelelő súlyt kell a lereszelt, besózott káposztára tenni, és légmentesen le kell zárni. Úgy gyorsabban készen lesz 🙂 4-5 nap után már élvezhető 🙂 Mi most min.2 hetet várunk…
Szép új hetet mindenkinek! 🙂 

Ezeket olvastad már?

Almás batyu a maradékokból :)

Ez jól meg lett porcukrozva… A maradék leveles tésztából készült pillanatok alatt ez az almás batyu. A pincéből felhozott almát...