Finom vendégváró csemege, próbáljátok ki, nem fogtok csalódni.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt (lehet fele-fele teljes őrlésű-finomliszt)
4 ek. vaj
2 ek. vegaföl
só
A töltelékhez:
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
40 dkg zöldborsó
2 nagyobb burgonya
2 sárgarépa
1 kisebb fej karfiol
2 ek. olaj
koriander, római kömény, ánizs, kurkuma, gyömbér, só – ízlés szerint
Elkészítés:
A répát, krumplit hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra, a karfiolt megmosást követően szedjük rózsáira; és mindezt a borsóval együtt dobjuk forrásban lévő vízbe. Pároljuk őket félkeményre. Eközben a hagymákat is készítsük el: olaj és víz keverékén pároljuk meg a megtisztított, apró kockákra vágott hagymákat; majd szűrjük le a roppanós zöldségeket és tegyük rá a hagymás alapra és ízesítsük ízlésünk szerint. A tésztához keverjük össze a liszteket a vegaföllel, olajjal és gyúrjuk össze, majd nyújsuk lisztezett felületen félujjnyi vastagságúra, szaggassunk köröket és ezekből vagy szamószakészítő segítségével formáljuk szamószákat, vagy kézzel tapasszuk össze a köröket a fotón látható módon. 180 fokos sütőbe tegyük a kiolajozott tepsibe helyezett finom batyukat és kevés olajjal megkenve a szamószákat süssük készre – kb. 20 perc alatt.