Nálunk stollen nélkül nincsen karácsony. Mutatom, hogyan készítem – tej, tojás-és cukormentesen.
Hozzávalók:
2,5 dl növényi tej
10 dkg Nature Cookta eritrit
2,5 dkg élesztő
40 dkg finomliszt
10 dkg mandulaliszt
15 dkg Nature Cookta kókuszolaj
10 dkg mazsola
10 dkg apróra vágott mandula
10 dkg kandírozott gyümölcs
10 dkg marcipánmassza
5 ek. Naked Noble kókuszos mandulakrém
½ kk őrölt szegfűszeg
½ kk őrölt fahéj
½ kk őrölt gyömbér
A díszítéshez:
5 dkg kókuszolaj
6 dkg porrá őrölt eritrit
Elkészítés:
Legelőször megmossuk és beáztatjuk egy rövid időre a mazsolát. A langyosított tejbe beleszórjuk az eritritet és az élesztőt és félre tesszük. Eközben egy nagy tálban kikeverjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, fűszereket, megolvasztott kókuszolajat. Amikor az az élesztő felfutott, beleöntjük a lisztes keverékbe és alaposan bedagasztjuk a tésztánkat. Meleg helyen, letakarva 1 órát pihentetjük. Ekkor adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöket, a mazsolát, a kókuszos mandulakrémet és a marcipánmasszát is belereszeljük. Alaposan összedolgozzuk és vagy 1 nagyobb, vagy 2 kisebb stollen részre szedve tegyük tetszőleges alakú, olajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Még kelesszük, kb. 20 percet, majd 200 fokos sütőbe téve 10 percig süssük, majd további 40 percet 180 fokon. Amikor kivesszük a sütőből, még forrón megkenjük olvasztott kókuszolajjal és megszórjuk a porrá darált eritrittel. Fóliába téve hetekig is elállna, ha addig maradna belőle 😊