Gyermekkorom nagy kedvence volt ez a kakaós kevert-alapú, túrós, üdítős szelet, anyai nagybátyám felesége készített többször is ilyet, amikor Győrbe mentünk hozzájuk látogatóba. Kellemes emlékeket idéz ez a sütemény: a ritkán látott unokatestvéreimmel játszunk, nagyokat eszünk, beszélgetünk. Felnőttkoromban sógornőm a mestere ennek a süteménynek.
Most elkészítettem a vegán változatát, méghozzá torta formában (nem muszáj abban). Időközben kiderült, hogy nincsen itthon kakaópor, így fehér lett az alja, de a receptben jelölöm a kakaót is, úgy az igazi 😉
Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt (nálam van benne: barna rizsliszt, zabpehelyliszt, teljes őrlésű liszt és finomliszt is)
2 ek cukrozatlan kakaópor (ez ugye most nálunk kimaradt)
16 dkg eritrit vagy nyírfacukor
1 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
1 dl olaj
3,5-4 dl víz
Krémhez:
2 dl köles
3 dl vaníliás szójatej
pici só, 3 ek. Zero vaníliás cukor
vanília aroma
1 citrom héja és leve víz
25 dkg tejmentes margarin
15 dkg porcukor
A narancsos részhez:
7 dl 100%-os gyümölcslé
2 vaníliás pudingpor
Elkészítés:
Először a tésztához szükséges száraz és nedves hozzávalókat összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe téve 160 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük. Amíg hűl, elkészítjük a „túrós réteget”: a szójatejet (vagy más növényi tejet) egy edényben feltesszük melegedni és amikor felforr, beleöntjük a kölest, és kevergetve puhára főzzük. Ha elfogyott a tej, közben, pótoljuk. Amikor teljesen megpuhult, elfőtte a növényi tejet, beletesszük a sót, cukrot, vaníliát, citrom levét és héját végül a tejet és sűrű krémessé főzzük, illetve össze is botmixerezzük. Megvárjuk, amíg kihűl. A margarint a porcukorral kikeverjük és hozzáadjuk a kihűlt köleshez. A pudingot ekkor, amikor már kihűlt a köleses réteg, hagyományos módon készítjük el, csak nem tejjel, hanem a gyümölcslével. A megsült tésztára rákenjük a vegán „túrókrémet”, majd ráfolyatjuk a frissen készített gyümölcslével készült pudingot.