Háttérben egy kis kukoricatej 🙂 |
Vasárnap nagyon finom croissant receptre akadtam itt, amit „vegánosítottam” és gyorsan meg is sütöttem, mert „néha” rámtör a croissant-láz és van, hogy elcsábulok :(…Így most már itthon készíthetem el; sokkal finomabb, és egészségesebb – meg olcsóbb is -, mint a bolti.
Hozzávalók:
70 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű, fele finomliszt)
5 dkg élesztő
2 dl víz
3 ek. barnacukor
1,5 dl szójajoghurt
1,5 dl szójajoghurt
2-3 tk. só
4-5 kanál lenmagpehely
25 dkg kókuszolaj
Elkészítés:
A liszteket, lenmagpelyhet, cukrot, sót, langyos vizet és az elmorzsolt élesztőt egy tálba tesszük, és alaposan összedolgozzuk, bedagasztjuk. Majd 1,5 órára hűtőbe rakjuk. Ez időre a kókuszolajat mélyhűtőbe helyezzük. Majd az idő (és a hideg kelést követően) elteltével 8 részre szedjük a tésztát, a jól megszilárdult kókuszolajat pedig 7 részre vágjuk. Az első adag tésztát kör alakúra kinyújtjuk, majd ráreszeljük a megszilárdult kókuszolaj hetedét, megszórjuk lenmaggal, majd ismét kinyújtunk egy adag tésztát, rátesszük az előző körre, erre is reszelünk kókuszaolajat. Ezt addig végezzük, amíg el nem fogy a tészta és az olaj is. A legutolsó tésztára nem kerül kókuszolaj. Majd 16 cikkre vágjuk a kört, és minden egyes körcikket a nagyobb végénél kezdve feltekerünk, úgy, hogy előtte kb. 2 cm-es hosszanti csíkot vágunk a tészta közepén. Sütőpapíros tepsibe tesszük, megkenjük olaj és Erős Pista keverékével (ettől lesz szép színe a tojás helyett), 30 percig még kelesztjük, majd 150 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Remek -és ezért „veszélyes” – péksütemény!
Érdemes lehet kipróbálni édesen is, mondjuk szilvalekvárral vagy karobellával (nutella-pótló:), kölestúróval kipróbálva, de egyéb sós ízesítésekben is, pl. füstölt tofuval vagy spenóttal, vagy nem is tudom, mivel, majd kísérletezgetek 🙂