Eléggé időigényes étel, de ha elkészítjük a tésztát, le lehet fagyasztani és akkor így gyorsan elkészülhet.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya (lisztes)
5 dkg durumliszt
10 dkg finomliszt
10 dkg zabliszt
1 csipet só
—
2 dl rizstejszín
1 csokor metélőhagyma
1 kis fej hagyma
tetszőleges aszalt paradicsom
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük. (Kicsit többet főzzünk, mert az adag hámozva értendő). Melegen meghámozzuk és lereszeljük, majd hozzákeverjük a liszteket, és összegyúrjuk. Szükség esetén adjunk még hozzá lisztet. Sózzuk és kicsit állni hagyjuk 5-10 percet. Majd 8 részre szedjük és kígyókat formázunk (ahogy Fanni mondaná), kb. 2 cm-nyi magasságú rudak legyenek belőle. Éles késsel 2-3 cm-es darabra vágjuk, és kb. 15 percig pihentetjük. Ezután forrásban lévő vízben kifőzzük. Amikor feljön a víz tetejére, elkészült: szűrővel szedjük ki, mossuk le hideg vízzel és olajozott edénybe rakva tároljuk. A szósz általában paradicsomos szokott lenni, ha nincsen otthon paradicsom, kevés olaj és víz keverékén megpároljuk a hagymát, majd hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, és belekeverve a metélőhagymát lezárjuk. Aszalt paradicsommal megszórva, és a szósszal meglocsolva tálaljuk a gnocchi-kat.
50 dkg burgonya (héj nélkül)
22 dkg finomliszt
1 ek. növényi tej
1 csipet só