magdireceptek

Vegán, cukormentes hókifli

Itt a december és az első, Facebook-on megígért recept is: a hókifli. Egyszerűen, gyorsan elkészül, mi szeretjük szilvalekvárral, de mákkal és dióval töltve is.

Hozzávalók: 

40 dkg liszt (ebből lehet 15 dkg teljes kiőrlésű liszt)

25 dkg növényi margarin 

2 dl Dr. Oetker növényi tejföl 

1 bio citrom héja 

3 csomag eritrites vagy nyírfacukros vaníliás „cukor”

1 csipet só

Töltelékhez:

20 dkg mák + kb.1,5 dl növényi tej

20 dkg dió  + kb.1,5 dl növényi tej

citromhéj, eritrit/nyírfacukor – ízlés szerint

szilvalekvár 

Forgatáshoz:

15 dkg vaníliás nyírfacukor vagy eritrites nyírfacukor – porcukorrá darálva

Elkészítés:

Nagyobb tálban összekeverjük a lisztet és a sót, majd összegyúrjuk a szobahőmérsékletű növényi margarinnal, végül hozzáadjuk a növényi tejfölt és a citromhéjat is. Addig gyúrjuk,  amíg fényes, puha cipó nem lesz a tésztából. Amennyiben ragad, adjunk hozzá egy kis lisztet. Hűtőbe téve, letakarva pihentessük néhány órát, vagy én előző este be szoktam gyúrni és másnap pár pillanat alatt el is készül. A tölteléket így készítjük: a megdarált diót/mákot meglocsoljuk a felforralt növényi tejjel és ízlés szerint ízesítjük. Arra ügyeljünk, hogy jó kemény legyen a töltelék.  
A pihentetett cipót  gyúródeszkán  vékonyra nyújtjuk, és üvegpohárral vagy óriás pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.  A tésztákra kanalazunk a töltelékből, félbe hajtjuk és kifliket formázunk.  Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. negyed óráig sütjük, de nézzük folyamatosan, mert könnyen megég. 
A kisült kifliket még melegen – előzetesen kávédarálón előkészített vaníliás nyírfacukros porcukorba forgatjuk, majd ha kihűltek, ismét megforgatjuk benne.

Ezeket olvastad már?

Még a télre emlékezve: ismét flódni

vega_pokemontrainer4000

Amikor férjem családjánál vagyunk hosszabb időre, akkor szinte mindig sütök flódnit, mert nagy kedvenc, gyorsan elfogy.  A receptről már itt...