Teljesen „véletlen” jött ennek a süteménynek az ötlete (recepteket próbáltam ki, és összevontam két süteményt), és nagyon finom lett, fel is írtam gyorsan.
Hozzávalók – 2 rúd süteményhez
A tésztához:
15 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
12 dkg nyírfacukor
1 tk. Arm&Hammer szódabikarbóna
1 ek. foszfátmentes sütőpor
2,5 dl 100% extra szűz olívaolaj
2,5 dl Alpro vaníliás szójatej
1 ek. sós mogyorókrém
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
12 dkg nyírfacukor
1 tk. Arm&Hammer szódabikarbóna
1 ek. foszfátmentes sütőpor
2,5 dl 100% extra szűz olívaolaj
2,5 dl Alpro vaníliás szójatej
1 ek. sós mogyorókrém
1citrom héja
10 dkg mazsola
10 dkg mazsola
10 dkg kókusz
10 dkg mandula -felszeletelve
—
A krémhez:
15 dkg kókusztejpor
20 dkg kókuszreszelék
15 dkg nyírfacukor
10 dkg kókuszolaj
1,8-2 dl víz
—
A karobmázhoz:
1 púpozott ek. rizsliszt
1 dl víz
1 dl kókuszolaj
1 dl víz
1 dl kókuszolaj
1 dl nyírfacukor
1 dl karobpor
1 marék mandula, apróra vágva
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, előbb a száraz, majd nedves hozzávalókat, majd kétfele szedjük, és két kenyérformát kiolajozunk, lisztezünk, és beleöntjük a tésztát. Egyszerre kisüthetjük mind a két adagot, 170 fokos sütőben, 25-30 perc alatt süssük készre. Ha csak egyet szeretnénk sütni, felezzük az alapanyagokat. Miközben sül, kikeverjük a krémet: a vizet és a nyírfacukrot összekeverjük és felforraljuk.Egy tálba kiöntjük a kókuszt, a tejport, rákanalazzuk a kókuszolajat, és erre öntjük a forró vizet. Alaposan kézzel összedolgozzuk, majd betesszük hűtőbe, hiszen a felolvadt kókuszolaj megolvad, ezért folyóssá teszi. Amíg hűl, elkészítjük a karobmázat: a rizslisztet simára keverjük a vízzel, kis lángon besűrítjük, hagyjuk kissé lehűlni, és ekkor dolgozzuk el egyenletesre a kókuszolajjal, a nyírfacukorral, és a karobporral, apróra vágott mandulával. Nincs más hátra: állítsuk össze a süteményt: a kihűlt tészta tetejére kenjünk kókuszkrémet, majd locsoljuk rá a karobmázat.
TIPP: süthetjük a tésztát egyben is, akkor meg is tudjuk tölteni a süteményünket.
Ill. készíthetjük kevésbé rusztikusra, én most direkt készítettem így.