Ma nagyon kevés időm volt főzni, így előfőzött barnarizst főztem ki, amelybe belekevertem aprított petrezselymzöldet és borsót, és miközben főtt a rizs, dinszteltem lilakáposztát (férjem kedvence:-), illetve készítettem répafasírtot. Most a fasírt és a káposzta receptjét írom le.
Hozzávalók:
2 db konzerv répa (máskor 3-4 db friss répát főzök, most siettem)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 csésze tökmagliszt
1/2 füstölt tofu
só, köménymag
2 szelet rozskenyér
2 ek. darált lenmag
1 ek. víz
3-4 ek. 100%-os extra szűz olívaolaj
3-4 ek. 100%-os extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A rozskenyereket beáztatjuk, majd egy tálba kinyomkodjuk. Ebbe tesszük bele a krumplinyomóval vagy villával összetört répát, a megpárolt (előtte apróra vágott) vöröshagymát, az összezúzott tofut, aprított petrezselymet, és fokhagymával, köménnyel, sóval ízesítjük. A lenmagot beáztatjuk vízbe, majd a fasírt masszához keverjük (ez rántja össze, tojás helyett; nem mellesleg az emésztésnek is nagyin jót tesz). A legvégén adjuk hozzá a tökmaglisztet, amit készen is megvehetünk, de pirított tökmagot kávédarálón megőrölve is nyerhetünk. Puha fasírtmasszát gyúrunk. Majd kiformázzuk, és szezámmagos morzsába forgatjuk. Egy kiolajozott tepsibe tesszük, a fasírtok tetejét is megkenjük olajjal, és kisütjük (kb. 180 fokon, 30 perc alatt, egyszer megforgatva).
Dinsztelt lilakáposzta
Hozzávalók:
1/2 kisebb lilakáposzta
víz
100%-os extra szűz olívaolaj
só, köménymag, Ataisz gyomorkímélő borspótló
Elkészítés:
A káposztát legyaluljuk. Egy edénybe tesszük, kevés vizet öntünk alá (épp csak annyit, hogy ne égjen le), és köménnyel, sóval, borspótlóval ízesítjük. Fedő alatt félkeményre pároljuk. Majd egy kiolajozott tepsibe téve kevés olívaolajjal meglocsoljuk, megpirítjuk (150 fokon, 1-2-szer keverjük). Így nem lesz ártalmas az egészségünknek, mert nem hevítjük az olajat. 🙂