magdireceptek

Tökfasírt (sóskával és burgonyapürével)

Rengeteg főzőtököt kaptunk/szedtünk, és mivel az óriási hűtőládánk lassan megtelik a borsóval, meggyel, cseresznyével, nehezen tudom majd bepréselni. Ezért most folyamatosan esszük is, hogy ne unjuk meg, ma fasírt készült belőle. Frissen szedett spenótot és krumplipürét ettünk hozzá.

Hozzávalók:

1 közepes tök,
1 csokor friss petrezselyem,
1 fej hagyma,
4-5 gerezd fokhagyma,
2 szelet rozskenyér,
2 ek. beáztatott lenmagpehely,
só, pirospaprika.

A tököt meghámozzuk, legyaluljuk, besózzuk és kb. 30 percet állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Közben (megfőzzük a spenótot, ill. a krumplipürét:) 2 szelet rozskenyeret beáztatunk, kinyomkodva egy tálba teszünk. A lenmagpelyhet is vízbe áztatjuk, majd amikor „nyálkásodik”, beletesszük a kenyérbe. A petrezselymet és fokhagymát apróra felvágjuk, és a tálba tesszük.  Ezt követően a hagymát vízen megpároljuk, majd kevés olajat is adunk hozzá (miután elfőtte a levét), és beleöntjük a masszánkba. Kb. lejár a fél óra: a tököt kinyomkodjuk, belekeverjük a masszába. Egy tepsit vékonyan kikenünk olajjal, ebbe tesszük bele a megformázott fasírtokat, és ropogósra sütjük (a tetejüket is kevés olajjal meglocsolva).

A sóskát, mivel még nem volt a blogon, leírom, hogyan készítem:

Kevés vízen megpárolom a megmosott sóskaleveleket, majd egy kis olajat adok hozzá, mézzel és sóval ízesítem. És tofu+tk.lisztből készítek habarást, amit beledolgozok. Kicsit főzöm még.

Ezeket olvastad már?

Vegán ribizlis muffin

Régen volt muffin recept, most következik egy. Eddig bírták a ribizlik a mélyhűtőben 🙂 A recept Steiner Kristóf klasszikusa nyomán...

Karoböntetes kókuszkocka

Ez a kókuszkocka nagyon jó találmány, sajnálom, hogy Fannink még nem csemegézhette, megettük mi. Önmagában is tökéletes, de ezzel a...

Paradicsomos-gombás polenta

Nagyon szeretjük a kukoricadarát, főképp édesen. Valamelyik nap arra gondoltam, sósan készítem el.  Hozzávalók: 15 dkg kukoricadaratérfogatra dupla vízsó— 3-4...