Kürtős kalácsot készítettem, és elég sok lett a tészta, nem volt már kedvem csavargatni, így a maradékból készült ez a briós.
Tehát a recept alapján készíthető kürtős kalács belőle, csupán pár kéztörlő gurigát kell hosszában félbe vágnunk és alufóliával bevonnunk, majd arra rátekernünk a tésztát, olajjal megkenni és cukorba, dióba, mákba hempergetni.
Na de, jöjjön a briós. Bár el kell mondanom, hiszen látványos a fotó alapján, hogy nem tudok brióst formázni. Sokadik próbálkozásra sem. Pedig találtam jó folyamatábrákat a neten. Rájöttem, hogy mindig annyira kevés idő van a sütésre, hogy sajnálom az időt a „pepecselésre”, pedig megérné…Majd legközelebb…
A recept alapváltozata Dulminánál olvasható.
Hozzávalók:
1 dkg élesztő
1 dl víz
2 ek.barna cukor
17 dkg teljes őrlésű liszt
18 dkg finomliszt
1 ek. őrölt lenmag
10 dkg barna cukor
0,5 dl 100% extra szűz olívaolaj
2-3tk. vaníliapor
1 citrom héja
földimogyoróvaj
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk, a liszteket kimérjük, a lenmagbot is hozzáadjuk, majd ízesítjük még citromhéjjal, cukorral, vaníliával. Meleg helyen 1óra alatt kelesztjük, majd ebből az adagból kb.15 briós készül, így 15 fele szedjük a tésztát, sőt, mindegyik kétfele, és ezeketa részeket kinyújtjuk, megkentjük 1-1 tk sós mogyorókrémmel, majd összetekerjük,és ezeket a kis „gilisztákat” összecsavarjuk. Tudom, követhetetlen a leírás, de nagyszerű fonási technika látható itt: http://tucsokbogar.blogspot.hu/2011/03/brios-5-japan-fonassal.html Annyi, hogy mielőtt hosszúkásra sodorjuk, töltsük meg mogyorókrémmel.
Készítsétek ez alapján. Majd olajjal megkenjük a tetejüket, beleforgatjuk barna cukorba, és sütőpapíros tepsibe téve még – letakarva- 20 percet kelesztjük. Majd előre bemelegített tepsibe tesszük, és 160-170fokon 30 perc alatt kisütjük.