Amióta betegek vagyunk, erre a levesre vágyom (biztos a sok fokhagyma miatt:). Tegnap este beáztattam a sárgaborsót. Ma reggel gyorsan feltettem főni a sárgaborsót (sós, fokhagymás, babérleveles vízben), és közben készítettem egy zöldséges pörköltalapot (hagymát pároltam, majd tettem bele fehérrépát, zellert, répát, krumplit, majorannát, sót, köményt, pirospaprikát). Felengedtem vízzel, és amikor majdnem megfőtt, beleöntöttem a majdnem megfőtt sárgaborsót is, tettem bele 3 gerezd fokhagymát, összefőztem. Hú, nagyon finom lett 🙂
A hagymás cipó tegnap este készült. Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű liszt,
25 dkg kenyérliszt,
2,5 dkg élesztő,
2 dl víz,
kis búzasikér,
kis búzacsíra,
darált lenmag,
só, méz,
1 fej hagyma, megpárolva,
1 ek. olaj.
Az összetevőket összedolgoztam (felfuttattam az élesztőt, majd beleöntöttem a többi összetevőt tartalmazó tálba), és férjem 15 percig dagasztotta. Ezt követően 1 órát kelt, majd formába téve ismét 30 percet kelt, majd a sütő legkisebb fokán 30 percet sült, ezután kapcsoltam nagy, majd közepes fokozatra, kb. 40 percig sült. Hihetetlenül finom lett és ruganyos. Kép sajnos nem készült.