Nagyon finom ez a pástétom, pedig tényleg csak „összedobáltam”, ami itthon volt, de mivel nagyon finomra sikerült, el fogom készíteni máskor is.
Hozzávalók:
15 dkg sárgaborsó
2 közepes sárgarépa
1 nagyobb marék pirított napraforgó
1 fej lila(vörös)hagyma
4 kisebb gerezd fokhagyma
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
3 ek. 100% extra szűz olívaolaj
1 ek. sörélesztőpehely
só – ízlés szerint
2 tk. majoranna
Elkészítés:
A sárgaborsót beáztatjuk előző éjszaka, majd majorannás, sós vízben kifőzzük, úgy, hogy a répát is meghámozva, felkockázva hozzáadjuk. Kevés vízen az apróra vágott hagymát megpároljuk. A napraforgómagot pedig olaj nélküli serpenyőben megpirítjuk. Majd egy tálba tesszük a megfőtt és leszűrt sárgaborsót, répát, a pirított napraforgót, a meghámozott fokhagymagerezdeket, és alaposan összebotmixerezzük. És ezt rádobjuk a hagymára, olajjal meglocsoljuk, sörélesztőpehellyel, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, majd 2-3 perc összefőzés után lezárjuk és kihűlés után kenyérre kenve fogyasztjuk is.