Nagyon bonyolult a címe ennek az ételnek, ám nem annyira nehéz az elkészítése és teljes értékű ételt jelent, ha hozzálátunk. Ajánlom hétvégére, amikor több időnk van a konyhában (ha csak nem rugalmas munkarendben dolgozunk 😀 )
Hozzávalók – a ricottához:
1 1/2 csésze héj nélküli mandula (2 órán át áztatjuk)
1/2 csésze víz
1 nagy citrom leve
1-2 evőkanál sörélesztő (elhagyható)
1 kis gerezd fokhagymapor
1/2 teáskanál szárított hagyma, összedarálva
só – ízlés szerint
Hozzávalók – a tésztához:
15 dkg tönkölyliszt
15 dkg finomliszt
1,5 dl víz
só
2 tk. só
Hozzávalók – a mártáshoz:
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
1 üveg passzírozott paradicsom
1 sárgarépa
15 dkg vöröslencse
bazsalikom, majoranna, köménymag
Elkészítés:
A ricottához a mandulát beáztatjuk 2 órára; majd leszűrjük és aprítógépbe téve „rusztikusra zúzzuk” az alapanyagokat. A szószhoz 2 ek. olajon és ugyanennyi víz keverékén az előzetesen felaprított hagymákat megpároljuk, majd a vöröslencsét rászórjuk, fűszerezzük és a passzírozott paradicsommal felöntjük. Kb. 10 perc múlva botmixerrel pépesítjük (ne legyen teljesen homogén). A tészta hozzávalóit szintén összedolgozzuk, tésztagépen kinyújtjuk (vagy lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk), köröket szaggatunk, megtöltjük a ricottával és alaposan lenyomkodjuk a széleiket, majd csavarunk rajta egyet, így tortellini-ket formázunk. Forrásban lévő vízbe dobjuk és kb. 5 perc alatt kifőzzük őket, majd egy tésztakiszedő kanál segítségével kiszedjük tányérba téve, szósszal leöntve tálalhatjuk is.