Nagyon szeretjük a hummuszt, sokszor készül alaprecept, de sokszor teszek bele ezt-azt, pl. főtt, turmixolt céklát vagy mogyoróvajat; kesudiót; főtt sárgarépát. Most egy csípős változatot hoztam.
Hozzávalók:
40 dkg csicseriborsó
2 gerezd fokhagyma
3 ek. tahini
2 ek. szezámmagolaj/olívaolaj
2-3 ek. citromlé
2-3 tk. római kömény
koriander, só – ízlés szerint
1 jalapeno paprika, megpirítva
Elkészítés:
A jalapeno paprikát tegyük olajjal kikent tepsibe és pirítsuk meg, majd óvatosan szedjük le a szárát, vágjuk fel, vegyük ki a magjait. A csicseriborót egy magas falú edénybe téve turmixoljuk össze, úgy, hogy turmixolás közben adjuk hozzá a citromlevet, olajat, megsült jalapeno paprikát. Ezt követően ízesítsük római köménnyel, korainderrel, sóval. „Ha már lúd, legyen kövér is”: chilipehellyel és szárított chilipaprikamagokkal tálaltam 😀